Брнабић о косметском чвору: Време за јединство

– Сада је тренутак да изађемо из замрзнутог конфликта по питању Косова и Метохије и кренемо путем којим би кренуле нације које решавају проблеме и тако постају победници – поручила је јуче премијерка Ана Брнабић.
1
Фото: Dnevnik.rs

Она је истовремено позвала све актере политичког и јавног живота на одговоран однос према том питању, а грађане – да стану уз председника републике, у настојању да се нађе решење за Косово и Метохију и за будућност земље.

Премијерка је подсетила на то да Косово и Метохија није питање за једнократну употребу, а посебно не за политичку злоупотребу.

– Оно се, међутим, већ неко време претвара у предмет дневнополитичких расправа, које, не само да не доприносе демократском политичком дијалогу већ га додатно деградирају, и то на питању о којем морамо успоставити национални консензус – рекла је премијерка. – Ако су период за нама обележиле неконструктивне расправе, и даље имамо времена да покажемо пуну одговорност и политичку зрелост. Апелујем на све учеснике у политичком и јавном животу да наступају као одговорни појединци, свесни да ће решење тог питања обележити будућност генерација.              – У тренутку када се однос великих сила према Србији мења и када се наш глас чује много више него пре неколико година, време је да покажемо што веће јединство о тој теми – казала је Ана Брнабић, и додала да цело друштво треба да се покрене ка решењу, извуче главу из прошлости и окрене будућности коју сада стварамо. – То значи да се грађанима не нуде решења која лепо звуче, а која, нажалост, немају никакво утемељење у реалности и политичком тренутку у којем смо. Да ли ћемо промовисати идеје које су превазиђене једностраним проглашењем независности Косова, које најмоћније земље света сматрају већ затвореним питањем, или ћемо показати зрелост и тражити компромис у оквирима могућег, најдиректније ће утицати на то каква ће наша будућност бити и како ће младе генерације стасавати: на митовима из прошлости или креирајући будућност по мери сваког грађанина.


Решење за будућност

– Проналажење решења за дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине без сумње је најважније политичко питање за будућност наше земље и нашег народа – истакла је премијерка у изјави за Тањуг. – Отварањем унутрашњег дијалога и тешким, али никад конструктивнијим разговорима с најважнијим светским лидерима, председник Србије Александар Вучић показао је одважност, храброст, највећи могући степен политичке одговорности и лидерства да проба да реши тешко и емотивно питање које деценијама оптерећује наше друштво.


Желим још једном да позовем све грађане, казала је она, да стану уз свог председника, „да заједно гледамо у будућност, пре свега због генерација које долазе, али и због садашњих генерација, које могу прекинути низ лоших и губитничких одлука које су доношене у не тако далекој прошлости”.          – Сада је тренутак да изађемо из замрзнутог конфликта и кренемо путем којим би кренуле нације које решавају проблеме и тако постају победници – закључила је Ана Брнабић.

Ја верујем да је ово обнова српске државности и заустављање ширења „велике Албаније” и зато ћу чинити све да помогнем (Александар Вулин)

  Министар одбране и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин истиче:

– Ми смо у једном политичком и историјском тренутку када можемо помоћи некоме ко мења историју – мислим на Вучића, а можемо му и одмоћи. Свако од нас ће стајати пред историјом. Ја верујем да је ово обнова српске државности и заустављање ширења „велике Албаније” и зато ћу чинити све да помогнем – закључио је министар Вулин. 

Фото: Dnevnik.rs


Гојковић: Вучић има моју подршку и већине посланика

Председница Народне скупштине Маја Гојковић најоштрије је осудила нападе на председника Србије Александра Вучића, који је, како каже, први председник Србије који је изашао пред нашу и међународну јавност с предлогом како решити проблем односа Београда и Приштине.

– До сада је политички манир био ставити главу у песак и правити се да се ништа око нас не дешава – рекла је председница парламента. – Србија сада коначно има одговорног председника, државника, који је предложио одрживо решење важно за будућност наше земље и народа.

Како је додала, на једној страни је он који не склања главу од проблема, решава га колико год да је тежак.

– И ја сам на његовој страни јер се не плашим мира и добрих комшијских односа у будућности. Бојим се његових критичара који су безидејни, али гласни, и који би да ратују, али да не гину они, који би да такозваној држави Косово дају све, а да Срби немају ништа – поручила је Маја Гојковић, а наводи се у саопштењу. – Вучић је као председник државе предложио разграничење, а његови противници који су одбили унутрашњи дијалог, јер немају свој предлог, данас су се ујединили са свих страна и боја.


Председник Странке правде и помирења (СПП) Муамер Зукорлић казао је да председник Србије Александар Вучић има његову подршку у решавању косовског питања, али да треба да објасни шта значи његов предлог о разграничењу с Косовом.             – То може бити и признавање постојећих граница, дефинисање односа, али може значити и промену граница – навео је Зукорлић. – То последње је најризичније јер нигде у свету, а посебно на Балкану, немамо озбиљнијих примера да је до промене граница дошло без сукоба.

Цело друштво треба да се покрене ка решењу, извуче главу из прошлости и окрене будућности коју сада стварамо

Подршку председнику Александру Вучићу у настојањима да се питање Косова и Метохије реши у најбољем интересу Србије и Срба у покрајини пружили су ових дана многобројни одбори СНС из целе Србије, а јуче су то учинили одбори странке из северног Баната, Пожеге и Лебана.     

С. Ст.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести