Чедомир Јовановић: Шта није јасно?

БЕОГРАД: Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић оценио је да смо „ноћас као друштво више него икад, били ближи слици Србије која сама себи ломи кичму, што је одувек био циљ свих наших непријатеља".
Cedomir Jovanovic/Fonet
Фото: FoNet

Јовановић, који се налази у болници због компликација услед заразе корона вирусом, огласио се на Фејсбуку поводом синоћњег протеста, а текст у којем је писао о ситуацији у земљи и тензијама у друштву назвао је „Шта није јасно?“.

Јовановић каже да су ноћас, скривајући се иза пакла короне, најекстремнији кругови у земљи покушали да ураде оно што су планирали за годишњицу бомбардовања у марту, па до ноћас пролонгирали, рачунајући да ће лакше слудети друштво преморено четворомесечном епидемијом.

И он пита: „Шта није јасно? Да они који су нам додели улогу њиховог живог, људског штита на земљи а народа само на небу, покушавају да нас зауставе у покушају да искористимо можда последњу шансу и ту своју наопаку судбину променимо кроз договор са косовским Албанцима, договор са Бошњацима и Црногорцима, договор нас једних са другима“.

Пристајући на прошлу ноћ, нашој деци одузимамо право на живот другачији од нашег и да ми, уместо најгорих међу нама, постајемо џелати дечјих живота који смо створили, каже Јовановић.

Лидер ЛДП истиче да промена наших вредности, циљева, односа свих према свима, појединца према читавом друштву, милиона према једном животу, да та „мајка свих промена зависи само од личне храбрости да упркос свему покушаш, постанеш и останеш другачији, искрен, храбар, неко ко слуша док други само чују, онај ко са оба ока гледа у живот пред собом, јер неће да жмури или као киклоп једним оком ''чкиљи'', уверен у страху од оног што ће видети да не постоји оно што му је невидљиво макар и зато што неће да гледа“.

Он каже да Србија не може постати боља пре него што то постане свако од нас, да се вирус не може победити јефтиним фолирањем и да ће пола оних бесних у понедељак лежати по травњацима око ковид-19 амбуланти и у високој температури, очајно погледом тражити спас у неком „Вучићевом“ доктору.

"Прошла ноћ боли бескрајно више од свих које смо заједно провели у патњи под вирусом, од сваког „гутања“ жилета док се навикаваш на обострану упалу плућа, од сваког респиратора, бунила под тродоном, од сваког нашег страха за породицу код куће, од сваког очаја који нас је ждрао док смо чекали тестове наше деце, кидајући се што смо можда и њих заразили", написао је Јовановић и истакао да нико осим деце није невин.

Нагласио је да смо сви криви и да смо "одговорни за све што смо урадили или пропустили да урадимо, одговорни смо што смо ћутали када је реч свим била потребна, одговорни смо што смо уједали и режали када смо једни друге морали да чујемо и разумемо".

Међутим, лидер ЛДП каже да ипак нисмо сви исти - јер нису исти они који се боре за мир и они који се боре како мира за нас никад не би било.

Јовановић истиче да у Србији сви све знају, па се и без овог што пише све зна, али се, упркос томе, ћути и лаже.

"Ћутимо да даље не можемо овако, ћутимо да нам је свима потребна љубав, разумевање, утеха, савет, подршка, братска рука - и Вучићу и Влади, док им кичма пуца под Србијом која је више збег него што је држава, и грађанима, док посрћу уверени да их је њихова држава препустила саме себи, и Кризном штабу земље у којој си најпаметнији када ћутиш, а њихов је посао да никада не заћуте", наглашава Јовановић.

„Шта није јасно? Да поносна, људска, пристојна, хришћанска, исламска, грађанска, породична, млада Србија, десна и лева, има и право и дужност да изговори и почне да живи - одустаћемо никад!,“ закључује Јовановић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести