Честитка Вучића: Србија остаје поуздани ослонац РС

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић честитао је данас у име грађана Србије и лично име председници Републике Српске Жељки Цвијановић Дан РС, 9. јануар, уз жеље за добро здравље, срећу и сваки напредак.
Инстаграм/avucic
Фото: Инстаграм/avucic

"Година иза нас била је бременита бројним изазовима. Колико год да су били тешки, они су нас у исто време ојачали, окренули једне ка другима и показали да се на међусобном разумевању и солидарности темељи очување највиших људских и духовних вредности", написаао је вучић на свом Инстаграм налогу.

Нагласио је "да су нам више него икада пре потребни вера, јединство и снага како бисмо пребродили све последице пошасти која је уздрмала цео свет, али и још више енергије, наде и самопоуздања да бисмо наставили путем развоја и изградње стабилне будућности".

"Управо је очување мира и стабилности у Републици Српској, као делу Босне и Херцеговине, највећи подстицај за наставак наше чврсте и плодотворне сарадње и веза у економском, културном и сваком другом погледу", навео је Вучић.

Истакао је да ће зато Србија остати поуздани ослонац Републике Српске у свим добрим настојањима усмереним ка миру, општој добробити и бољем животу свих.

"Још једном вам желим свако добро. Живела Српска! Живела Србија", поручио је Вучић.

Званичници Србије честитали Дан Републике Српске

Бројни српски званичници упутили су данас честитлке поводом 9. јануара, Дана Републике Српске.

Честитајући празник грађанима Републике Српске, министар спољних послова Никола Селаковић је истакао да Србију, када је реч о њеним специјалним паралелним везама са Српском, обавезује Дејтонски споразум, али и расположење и братска љубав огромне већине грађана према сународницима са друге стране Дрине.

Он је навео да Србија поштује све своје суседе и територијални интегритет свих комшијских држава, али да "Републику Српску и српски народ волимо и увек ћемо их помагати и бити уз њих".

"Желим грађанима Републике Српске мирну, стабилну и просперитетну будућност, и на том путу, као и до сада, имаће братску подршку и помоћ Србије", поручио је Селаковић.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин честитао је свим Србима 9. јануар - Дан Републике Српске и поручио да је дан оснивања Српске празник за све Србе.

Вулин је напоменуо да је Република Српска настала као отпор српског народа понављању јасеновачког геноцида, не само Срба који живе западно од Дрине, већ отпора целокупног српског народа.

Зато је, сматра он, очување Републике Српске право и обавеза свих Срба, баш као што је очување Дејтонског споразума и БиХ обавеза Србије као гаранта Дејтона, али и матице и чувара свих Срба.

"Дан Републике Српске је празник за све Србе и зато данашњи празник честитам свим Србима, а грађанима Српске желим да дан оснивања Српске славе у миру и слободи. Мир је највиши интерес српског народа, а слобода највиша вредност због које Срби постоје", навео је у честитки Вулин.

Вулин је нагласио и да Србија и Република Српска никада нису биле ближе и јединственије захваљујући искреном и упорном настојању Александра Вучића да се Република Српска унаприједи и ојача.

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је председници Републике Српске Жељки Цвијановић и свим грађанима Дан Републике Српске, уз жеље за напредак, даљи економски и културни развој, очување мира и стабилности.

Додао је "да смо и у времену изазова у којем се цео свет нашао показали од чега смо саткани као народ и да је слога и заједништво у невољи нешто што ће нас увек карактерисати".

"Сигуран сам да ћемо се заједно трудити да наставимо плодотворну сарадњу Србије и Републике Српске као дела БиХ у свим областима која може само да допринесе јачању целог региона на мапи света", навео је у Ружић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић честитку поводом Дана Републике Српске упутио је преко друштвене мреже Твитер.

"У време док се читаво човечанство суочава са изазовима, важно је да негујемо сарадњу и заједништво, градимо темеље за мир и економски просперитет и чувамо свој идентитет, што најбоље зна и наш народ на Косову и Метохији који је увек уз вас", поручио је Петковић.

Председник Српске листе Горан Ракић, честитајући у име свих Срба са Косова и Метохије и у лично име, истиакао је да "иако због епидемије ове године нисмо у могућности да будемо са вама, радост данашњег дана обасјава и радује сваког Србина ма где живео".

“У годинама које долазе морамо наставити да негујемо наше нераскидиве братске и духовне везе, чувамо наш јединствени идентитет и нашу веру, и наставимо да сарађујемо као и до сада. Срби широм ових простора знају колико је ваше срце велико и колико су свакодневна помоћ и речи подршке значајни за опстанак народа на овим просторима. Наша братска љубав и повезаност су немерљиви и нераскидиви”, навео је Ракић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести