Честитке за Дан српског јединства: Вучић, Брнабић, Михајловић...

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић честитао је данас грађанима Дан српског јединства, слободе и националне заставе.
srbija srpska zastava
Фото: Tanjug (S. Ilić, ilustracija)

То је објављено на инстаграм профилу "будућностсрбијеав", а поводом новоустановљеног празника који се обележава 15. септембра.

Ове године Србија и Република Српска данас први пут обележавају заједнички празник, Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Брнабић честитала грађанима Дан српског јединства

Премијерка Србије Ана Брнабић честитала је грађанима Србије и Републике Српске Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који се данас обележава први пут.

"Имамо много разлога да будемо поносни на нашу историју, али у сваком тренутку морамо остати посвећени напретку и инвестирању у будућност", написала је премијерка на званичном Твитер налогу.

Данашњи празник се заједнички обележава у Србији и РС и у свим срединама у којима Срби широм света, симболизујући јединство српског народа.

Датум 15. септембар је изабран јер је тог дана, 1918. године, пробијен Солунски фронт.

Михајловић: Заједнички празник СРБ и РС бита због историје и идентитета

Потпредседница Владе и министарка Зорана Михајловић честитала је данас грађанима Дан српског јединства, слободе и националне заставе, уз оцену да је заједнички празник Србије и Републике Српске важан због историје и очувања идентитета српског народа.

Поводом празника који ове године први пут обележавамо, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре изразила је и уверење да ће у наредном периоду бити и више заједничких пројеката, на корист целог региона.

"Заједнички празник Србије и РС важан је због свега што смо као народ прошли кроз историју, да будемо поносни на борбу за слободу, на културу и идентитет који треба да чувамо и преносимо генерацијама. Али, важно је да радимо заједно и на пројектима који су битни за повезивање српског народа и који ће допринети бржем развоју и бољој будућности у читавом региону”, казала је Михајловићева.

Србија већ гради, како је додала, прву деоницу ауто-пута Београд-Сарајево, од Сремске Раче до Кузмина, која нас повезује са РС, а градиће се и наставак тог ауто-пута, деоница од Бијељине до Раче, као заједнички пројекат.

Министарка је подсетила да је изграђен и нови мост Љубовија-Братунац, који ће много значити људима с обе стране Дрине, а који је важан и због заједничког граничног прелаза.

"Градићемо заједно и аеродром у Требињу, који ће бити први такав пројекат у ваздушном саобраћају у региону", навела је она.

Поповић честитао грађанима РС и СРБ Дан српског јединства

Министар Ненад Поповић честитао је грађанима Србије и Републике Српске Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

"Читав српски народ данас слави празник који симболизује нашу вечну тежњу за слободом и очувањем јединственог националног простора који гарантује заштиту и опстанак нашег народа, његове традиције, идентитета, културе и вере", навео је министар задужен за иновације и технолошки развој.

Наше национално јединство је, како додаје и гарант очувања безбедности српског народа која је често на овим просторима била угрожена од стране оних који и даље Србима желе да одузму право да живе у миру и слободи на територији где су се вековима градиле српске цркве и где се говорио српски језик.

"Срби су кроз историју више пута били европски и светски пример најсветлије жртве једног народа поднете за слободу и одбрану хришћанских вредности. Два пута у 20. веку српски народ је преживео геноцид који су над њим спровеле хрватске усташе и њихови аустроугарски и немачки савезници", подсетио је министар Поповић.

Министар је подсетио да је српски народ и поред свега успео да опстане на нашим просторима и да и данас пркоси отвореним покушајима да се наша државна територија распарча, да нам се одузму наше цркве које сведоче о осам векова дугој државности, да се српски народ, чија је цела историја страдална и слободарска, представи као геноцидан.

"Овај празник показује да се Срби не предају, већ да се држе заједно када је најтеже, и да никада нећемо одустати од своје тежње да бранимо нашу слободу и вредности на којима је утемељен наш национални и државни идентитет", навео је министар уз "Живела Србија".

Ђурић честитао празник српског јединства

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић честитао је данас свим Србима дан српског јединства, слободе и националне заставе, са жељом да се српска тробојка поносно вијори где год да Срби живе.

Ђурић је на друштвеним мрежама написао да је српски народ био успешан и снажан само онда када је био јединствен и поносан на своју културу, традицију и националне симболе.

"Данас је освит једног новог доба за српски народ, доба у којем це наши потомци једнодушно бити поносни на српско име, своје претке и наша национална достигнућа", навео је Ђурић.

На данашњи дан, када се обележава и славна годишњица пробијања Солунског фронта, подсећа да је српски народ исписао важне странице европске и светске историје, и да, иако смо бројем мали, наша дела нису мала и безначајна.

"Српски народ је, поносно носећи своју тробојку, снажно допринео изградњи модерне Европе, мира и сарадње на нашем континенту, и зато смо данас и навек поносни на своје јединство, слободу и заставу", поручио је Ђурић.

Ђурић је истакао да на данашњи дан посебно буду поносни Срби на КиМ, јер, како каже, нико не зна боље од њих вредност српског јединства и слободе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести