Да не гледамо једни друге попреко већ како да живимо заједно

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, након трилатералног самита Србија-Турска-БиХ, да би волео да не гледамо убудуће једни друге преко плота, да не маштамо како ћемо једни друге да уништимо, већ како ћемо да живимо заједно у будућности, чему ће допринети аутопут Београд-Сарајево, чијем свечаном почетку градње ће присуствовати данас.
av_foto
Фото: Танјуг (Видео)

Вучић је на заједничкој конференцији за штампу изразио искрено задовљство што је данас могао да разговара са члановима Председништва БИХ и предсендиком Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и посебно захвалност Турској и шефу турске државе због њихове несумњиве стабилизујуће улоге на Балкану, што је важзна порука не само данас, већ и за године које су пред нама.

"Хвала Турској и председнику Ердогану на ангажману и труду. Он је својим останком данас у Београду и и заједничким одласком у Сремску рачу показао колико су му важни регион, Србија и БиХ", подвукао је он.

Вучић је истакао да је за Србију и Београд ово важан дан, јер је од 1945.године, у чему су сагласни, „постојала невидљива рука која је спречавала да се граде комуникационе везе између Србије и БиХ“.

"Сада је време да се то промени. За нас је ово велики дан и обезбедили смо финансирање пројекта Кузмин-Сремска Рача. Мост преко Саве биће изграђен у целини нашим парама", пренео је он.

Вучић је казао да ће због моста пројекат трајати три године.

Објаснио је да се овим пројектом спајамо са Бијељином, другим градом по величини у РС, а пут ће ићи и до Брчког и Тузле.

Подсетио је да су Тузлаци увек више нагињали ка Београду него ка западним југословенским везама, а да смо после југословенских сукоба и ту нит успели да изгубимо.

Према његовим речима аутопут Београд-Сарајево биће фантастичан за трговинске односе, који су из године у годину све бољи.

"Потезали смо данас мапе у којима смо уцртавали аутопотеве и пруге. Нећемо да говоримо прецизно о локацијама, али са задовољством смо гледали у карте и како да поправимо живот људи. Сви пројекти о којима говоримо су пројекти повезивања људи. Када повезујете људе они размишљају о бољем животном стандарду уместо да се свађају", казао је он.

Вучић је истакао да због тога овај прстен који треба да спаја Београд и Сарајево има посебан значај.

Он би, како је рекао, спојио Србе из Београда са Србима у Гацком, Невесињу, Билећи и Требињу, али и Бошњаке из Новог Пазара, Тутина са Сарајевом, а тако и Србе и Бошњаке.

"Увезали бисмо се и имали би неупоредиво бољу комуникацију. За само три сата нормалне вожње били би у Сарајеву", указао је он додајући да ће, када се заврши пут, људи бити боље повезани и направиће се бољи резултати.

"Спреман сам да увек разговарамо. Волео бих да не гледамо преко плота једни друге, да не маштамо како ће једни друге да униште, већ како ћемо да живимо заједно у будућности", рекао је он.

Вучић је замолио грађане, изразивши уверење да ће хиљаде присуствовати свечаном почетку радова у Сремској Рачи и пуног срца поздравити пројекат, да, пошто ће сигурно великим аплаузом дочекати председника Ердогана, на исти начин покажу гостопримство и гостима из БиХ.

"Уверен сам да смо некакав добар посао данас започели“, закључио је председник Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести