Ердоган: Очекујем изузетно плодне састанке у Београду

БЕОГРАД:  Седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске којој присуствују двојица председника Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган почела је након једно и по часовног тет-а-тет састанка двојице државника.
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan Foto: Tanjug/video
Фото: Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган Фото: Танјуг/видео

Ердоган је на почетку састанка рекао да очекује изуетно плодан састанак и подсетио на то да Србија и Турска ове године обележавају 140 година дипломатских односа.

Турски председник је додао да очекује да ће билатерална сарадња на пољима економије, политике, културе.. две земље бити још боља у будућности и пренео срдачне поздраве турског народа и њихову љубав према људима у Србији.

Председник Вучић је захвалио турском председнику што је довео у Србију бројну привредну делегацију и истакао да је робно-трговинска размена две земље у последње две године напредовала.“У последње две године направили смо велики искорак, робна размена је за 300 милиона виша”, казао је Вучић.

Председник Србије је казао да су на билатералном састанку разговарали о многим важним темама и изразио уверење да билатерални односи две земље, као и економски могу још напредовати.

Ердоган о КиМ: Вучић дао најприкладнији одговор

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се Турска по питању статуса Косова води у складу са својим интересима, који су различити од српских, али да је велики помак то што је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио да ће прихватити свако решење до којег дођу Београд и Приштина.

Турска је признала једнострано проглашену независност Косова, али је Ердоган уочи посете рекао да поздравља преговоре Београда и Приштине и да ће свако решење које се у преговорима постигне, бити прихватљиво за Анкару.

Одговарајући на питање новинара упућено турском председнику - да ли сада боље него раније разуме да нису добра решења у којима неко добија све а неко ништа - Вучић је рекао да се Турска понашала у складу са својим интересима, а да Србија неће добити ништа добро, нити ће бити паметнија ако дели пацке и држи придике Турској.

"Наши интереси по том питању су и даље различити, али му хвала на томе и то је велики помак, што је прихватио да свако могуће решење које бисмо ми постигли са Албанцима буде прихватљиво за Турску", рекао је Вучић.

Он је додао да је морао да одговори на питање као добар домаћин.

"За нас Србе само једна ствар није добра, ако се не покажемо као добри домаћини. Што не значи да треба да се улизујемо било коме, већ да морамо да водимо рачуна да не увредимо госте", рекао је Вучић.

Председник је рекао да Турска отвара фабрике у Србији, као и да Ердоган увек жели да нас саслуша.

"Од тога да се ја јуначим и нешто некоме говорим... Да вас питам, у Крупњу, Лебану, Владичином Хану, Малом Зворнику, ко ће да да хлеба овим људима? Које смо западне компаније могли да доведемо у то место, ко је хтео да нас саслуша, а да није Ердоган. Одговорите на рационалан начин, мислите да је тешко изговорити нешто тежу реч, лако је, али је тешко добити нешто више за своју земљу", рекао је Вучић.

Он је истакао да је поносан на пријатељство са Турском и на добре односе и да је уверен да ће они бити само бољи.

"Да ли се разликујемо по питању Косова, разликујемо се, али то не значи да се не поштујемо, напротив", додао је Вучић.

Он додаје и да Ердоган, делимично и због њега и њиховог односа, веома пажљиво бира речи кад говори о Балкану, односима Београда и Приштине и односу према БиХ, као и да му је на томе посебно захвалан.

"Као што ја веома водим рачуна кад причам о Турском и односима које може да има према другим земљама, То је, мислим, фер, одговоран и озбољан однос", поручио је Вучић.

Ердоган је потом захвалио Вучићу на том одговору.

"Мој пријатељ је дао најприкладнији одговор", рекао је Ердоган.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести