С Ердоганом у Београд долази и делегација привредника

БЕОГРАД: Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, који у Србију долази почетком наредне недеље, доводи и делегацију турских привредника из прехрамбене, текстилне, дрвне и аутоиндустрије.
erdogan
Фото: Tanjug/Presidential Press Service via AP, Pool

Представници српског капитала из истих области имаће прилику да с колегама из Турске разговарају о потенцијалном партнерству на пословном форуму у Палати Србија у Београду.

Протеклих година економска сарадња Србије и Турске, које имају Споразум о слободној трговини, јача, а о томе сведочи и податак да је прошле године робна размена премашила милијарду евра (1,084 милијарди евра).

Турски парламент ратификовао је у јануару ове године нови Споразум о слободној трговини између Србије и Турске, чиме су створени услови да се већи број роба нађе у бесцаринском режиму трговине између две земље.

Директорка Сектора за међународне економске односе у Привредној комори Србије Јелена Јовановић каже да ако се посматра период од 2010. године, робна размена две земље увећала се 4,5 пута.

Ове године, на основу података за првих седам месеци, очекује се да ће робна размена прећи 1,2 милијарде евра, каже Јовановићева.

У Турску извози српска аутоиндустрија, пре свега пумпе, гуме и различите делове, а с друге стране, Србија увози такође делове из сектора аутоиндустрије, али и текстил и воће.

Захваљујући новом споразуму о слободној трговини који је турски парламент ратификовао у јануару ове године, Србији је по први пут одобрен бесцарински годишњи извоз у Турску.

Србији је одобрен извоз 5.000 тона јунећег меса, 25.000 тона сировог сунцокретовог уља, 10.000 тона рафинисаног сунцокретовог уља, 15.000 тона семена сунцокрета, 5.000 тона соје, 1.000 тона препарата који се користе у исхрани животиња и 500 тона појединих пекарских производа.

Роба за коју је квота за извоз дупло увећана је пасуљ, боранија, кукуруз шећерац, као и суве шљиве...

Јелена Јовановић наводи да постоји значајан простор да се унапреди сарадња две земље, али и повећа ниво инвестиција из те земље у Србију.

Од 2010. до 2018. године, како каже, турске инвестиције у Срибју износиле су 135,1 милион евра.

Највише су Турци улагали у текстилну и аутоиндустрију, као и у машински и прехрамбени сектор.

С друге стране, потенцијал за проширење сарадње види се у дрвној индустрији, машинској али и у ИТ сектору.

Подаци кажу да у Србији послује 151 предузеће у којима је више од 50 одсто капитала у турском власништву.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести