Дачић: Муслимани да схвате, БиХ држава равноправних народа

БЕОГРАД: Нисам рекао да у БИХ не треба да живе муслимани, већ да муслимани треба да схвате да је БИХ држава равноправних народа, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић одговарајући одлазећем Председавајућем Већа министара Босне и Херцеговине Денису Звиздићу.
 Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić Foto: Tanjug/video
Фото: Министар спољних послова Ивица Дачић Фото: Танјуг/видео

Дачић је то рекао у изјави за Тањуг поводом Звиздићевог реаговања у коме је његову јучерашњу изјаву на Сабору СНСД-а у Лакташима, да заједницки интерес свих у БИХ треба да буде равноправност сва три народа и два ентитета, и да БиХ није, нити ће бити муслиманска држава, назвао "шовинистицко-милитаристицком". 

“Није моја изјава шовинистичко-милитаристичка, већ је шовинистичко-милитаристичка панисламска политика Алије Изетбеговића и његовог ученика Дениса Звиздића и СДА”, поручио је Дачић.

Дачић је указао да Звиздић зна, а прећуткује, да се Алија Изетбеговић јос 1970. године у Исламској декларацији залозио за стварање исламске дрзаве од Марока до Индонезије.

“Написао је да је исламско друство без исламске власти недоврсено и немоћно, да се исламски поредак мозе остварити само у земљама у којима муслимани представљају већину становништва, да нема ни мира ни коегзистенције између исламске вере и неисламских друштвених и политицких институција, и, на крају, да исламски покрет треба и мозе прићи преузимању власти чим је бројно толико сназан да мозе не само срусити постојећу неисламску, него и изградити исламску власт”, навео је Дачић.

Он подсећа да је зато Изетбеговић председничким декретом од 1. августа 1992. године позвао муџахедине из целог света у Свети рат, Џихад. 

“И било их је десетак хиљада, од цега је 1200 остало да зиви у БИХ са дрзављанством. Међу њима су била и двојица уцесника напада од 11. септембра 2001. године у Њујорку. Њихов циљ је био исламски поредак у БИХ, а за то је потребно чекати да муслимани постану већина”, навео је Дачић.

Он је указао да је по резултатима пописа из 1948. године Срба било 44,3 одсто, муслимана 30,7 одсто, а Хрвата 23, 9 одсто. 

Он је додао да према последњем попису, за који постоје огромне сумње у регуларност, из 2013. године Босњака има 50,11 одсто, Срба 30,78 одсто, а Хрвата 15,43 одсто. 

“По исламистима, односно по Алији Изетбеговицу и СДА, створили су се услови за исламски поредак, сто знаци промену Дејтонског споразума и стварање унитарне дрзаве са муслиманском већином. О томе сам говорио, да то БИХ никад није била, нити це бити исламска дрзава”, поручио је Дачић.

Звиздић је јуче у опширном реаговању на Дачићеву изјаву на Сабору СНСД рекао да је то "злонамерна порука мржње", и оценио је као "совинистичко-милитаристичку", пренела је Фена.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести