Дачић: Невиђена провокација - траже да Србин присуствује прослави Олује

БЕОГРАД: Хрватска тражи да на прослави Олује присуствује Србин, јер би им тако било мало лакше на савести, каже први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и поручује да је такав захтев за учешће на прослави етничког чишћења Срба "невиђена политичка провокација".
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Он је на ТВ Пинк рекао да Хрватска не тражи да се на прослави годишњице Олује појави представник Србије, него Србин, и то Србин из Хрватске.

Навео је да је у Хрватској пре рата живело 560.000 Срба, а сада их је остало 180.000.

"Они су извршили етничко чишћење сопствене државе и извршили су оно што је био циљ свих покрета на крају и усташког покрета", рекао је Дачић.

Дачић каже да је Црна Гора се осетила прозваном поводом његовог негодовање што ће представник Црне Горе бити на прослави Олује.

"Сигуран сам да никога у Србији није заболело много кад је Албанија признала такозвано Косово, али мислим да је сваког Србина заболело кад је Црна Гора то учинила", каже Дачић.

Хрватски премијер и председник ХДЗ Андреј Пленковић јуче је рекао да би било "јако добро и корисно" када би на обележавање годишњице хрватске војно-полицијске акције "Олуја" у Книну дошао и потпредседник владе из редова Самосталне демократске српске странке (СДСС) Борис Милошевић и додао да се разговара о могућности да ове године представници владе обележе и српска страдања.

Приштина иза наших леђа наставља лобирање

„Приштина иза леђа Србије наставља да лобира за независност такозваног Косова и да разрађује могућности за учлањење у међународне организације, додао је Дачић.

Дачић каже да је то познато Србији, а верује и међународној заједници.

"Тако су недавно поднели и захтев у међународној организацији као што је Еуроимаж при Савету Европе, тражили су ту такође чланство", рекао је Дачић на ТВ Пинк.

Навео је да овде није реч о томе да ли се ми сада инатимо са Приштином па не желимо да буду чланови међународних организација, него да Приштина жели да покаже да су они равноправни са Србијом и да тиме створе једну основу за своје даље кораке за учвршћење независности.

Напоменуо је да Београд не верује ништа Приштини јер, каже, све што је радила засновано је на лажима, на које међународна заједница ћути.

"Нисам чуо неку негативну рекацију. Замислите да је сада нека земља повукла признање, да ли би ћутала међународна заједница? Вероватно би нас сви осуђивали због тога. Они сматрају да то Приштина има право, а да ми немамо право да се боримо за интересе државе", рекао је Дачић.

Уколико, каже, заиста дође до захтева Приштине за учлањење у међународне организације или до неког признања такозваног Косова, Београд ће свакако наставити своју акцију за повлачење признања.

"То је нешто што је омогућило да се питање КиМ поново врати на сто", каже Дачић.

Дачић наводи да је Београд задовољан што су настављени разговори и да је добро је што постоји дијалог.

"Али, као што је и председник Вучић рекао, ми морамо да видимо прво да ли смо у некој фази имплементације оног што смо већ потписали или сада причамо о нечем сасвим новом о чему уопште нисмо ни разговарали", каже Дачић.

Поручио је да је Београд спреман за разговоре, али и да је спреман да најоштрије брани националне и државне интересе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести