Дачић: Нико не може да избаци Косово из агенде Савета безбедности

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је вечерас да је изостављање питања Косова са дневног реда седница Савета безбедности УН велики преседан, за који нема оправданих разлога, и да нико не може да избаци тему Косова из агенде СБ.
ivica dacic, EPA/MARIO CRUZ
Фото: EPA/MARIO CRUZ

Дачић је у изјави Танјугу рекао да "ако то не жели Велика Британија,  ставиће је на дневни ред земље које нису признале независност Косова".
Шеф српске дипломатије је напоменуо да се први пут после 10 година десило да једна земља самостално одлучује да не стави тему Косова на дневни ред Савета безбедности.

"Вођене су дуге, компликоване и тешке консултације, унутар СБ, позивана је и делегација Србије, али Велика Британија једноставно не жели да се овој теми расправља у СБ", рекао је Дацицћ.
Према његовим речима, Велика Британија тражи да се о Косову говори на затвореним седницама - без присуства Приштине и Београда, и да се то смањи на два пута годишње, јер сматра да је ситуација на КиМ добра и да нема потребе да се о томе расправља.

Са друге стране, навео је Дачић, Русија и Кина чврсто заступају став да та тема мора да буде на седницама Савета безбедности, јер до данас није дошло до договора у том телу УН.
"Да би се избегло гласање и довело до великих подела у СБ, на данашњем састанку је договорено, без обзира што је Британија поднела план рада за август без теме Косова, да ће се констулације о овој теми наставити и наредних дана са заинтересованим странама, са жељом да се постигне договор о даљем раду", пренео је министар и изразио очекивање да ће се уважити ставови Србије.

Он каже да није јасно зашто Велика Британија инсистира на изостављању Косова из дневног реда седница СБ, нарочито што, како је навео, стално истичу да желе добре односе са Србијом.
Међутим, нагласио је шеф српске дипломатије, овај потез је апсолутно против интереса Србије и потпуно у несагласности са жељом Лондона да се организује самит са Западним Балканом.

"Пре само неколико недеља Лондон је стао на страну Приштине и апсолутно крши све досадашње договоре који су постигути у СБ", напоменуо је Дачић.
Он је истакао да је веома је важно да се постигне договор и да се овој теми расправља.

"Ми не желимо никакв спектакл, али о томе да постоје проблеми, да Косову треба трајно решење, у ЕУ се расправља готово сваких месец дана, а у УН се тражи да се укине та расправа. Овде нема никаквих оправданих разлога осим да се удовољи жељи Приштине - а то је да се што пре верификује да је све на Косову идеално и да нема потребе да се расправља у СБ", оценио је Дачић.

Пирс: Има важнијих тема од Косова, још разговарамо

Британска амбасадорка у Уједињеним нацијама Карен Пирс изјавила је вечерас да, иако питање Косова остаје важно оно не захтева више редовне седнице СБ УН, али је додала да су у току разговори са српском и руском страном о циљевима и модалитетима таквих сатанака. 

Упитана да ли ће се ситуација на Косову наћи на агенди СБ УН у току председавања Велике Британије, она је рекла да је став њене земље као председавајуће СБ УН у августу, али и на међународном нивоу, да Савет безбеднсти треба да се фокусира на најважнија питања у свету, а да је Косово важно европско и регионално питање, али и да више, након 19 година, не постоји интензитет проблема који би захтевао редовне седнице о тој теми. 
Додала је да су у току разговори са представницима Србије и Русије о томе који би био циљ редовних састанака о Косову и како би они изгледали, али да још нису дошли до закључка, те да се разговори настављају. 

"Циљ је адекватан закључак, па ћемо се онда вратити у СБ", поручила је Пирсова, одговарајући на питање дописника Ал Џазире из Сарајева. 
Она је додала да је најважније да Београд и Приштина, како је рекла - Србија и Косово, могу да напредују уз помоћ Европске уније, која им већ помаже да нормализују односе. 

"Само уз нормализацију односа могу да постигну напредак ка интеграцији у ЕУ. То је од кључне важности за оба народа, као и економија. Охрабрила бих обе престонице да дају све од себе и уложе све напоре, да раде с посредником ЕУ, како би нормализовале односе", поручила је Пирсова.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести