Дачић: О Косову у Савету безбедности УН у новембру

БЕОГРАД: Косово би могло да се врати на седницу Савета безбедности Уједињених нација у новембру, каже за "Политику" министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug

Како објашњава, тада ће Саветом безбедности председавати Кина, која се иначе противила ставу Велике Британије да извештајима генералног секретара УН о стању на КиМ више није место на дневном реду седница СБ, пише лист.

Пошто у СБ нема могућности улагања вета по питању агенде већ само договора, Лондон је изгурао своју идеју и током свог председавања овог месеца изоставио расправу о извештају који је генерални секретар Антонио Гутереш припремио за период од 16. априла до 15. јула.

У том документу, који се неће наћи у УН, први човек светске организације је изразио забринутост што после шест месеци није решено убиство српског политичара Оливера Ивановића усред дана у Косовској Митровици и позвао косовске власти да појачају истрагу и "користе све доступне канале помоћи".

Србија не може да рачуна на то да ће се Косово вратити у агенду СБ УН ни следећег месеца, јер од Велике Британије председавање овим телом преузимају САД, које су и саме подржале идеју да се оно скине са дневног реда.

Аргумент присталица ове идеје је да је ситуација на КиМ све боља и да она више не представља опасност по безбедност у региону, али и свету као што су то нека друга жаришта. 

Предлог је да се о Косову говори на затвореним седницама, без присуства Приштине и Београда и то највише два пута годишње, наводи лист.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести