Дачић: Ове недеље с Вучићем о влади

БЕОГРАД: Председник СПС Ивица Дачић изјавио је да ће ове недеље разговарати с председником Србије и СНС Александром Вучићем о формирању нове владе.
d
Фото: Tanjug/ video arhiva

Дачић је за РТС рекао да је на Вучићу, као победнику избора, да диктира и да форматира какву владу жели, с партнерима које жели.

Јуче сам разговарао с њим, он је рекао да ћемо ове недеље да разговарамо о томе, рекао је Дачић.

Додао је да свакодневно комуницира с Вучићем и да заједно раде на државним питањима.

Свакодневно разговарамо, то нису теме да ли ћемо бити у влади и колико ћемо имати министарстава, ко ће шта бити. Мој однос с Вучићем се никад није на то сводио, истакао је он.

Историјска прилика за нормализацију односа с Црном Гором

Министар спољних послова изјавио је да је, без озбира на хетерогеност коалиције у Црној Гори и различите изјаве, време да се превазиђу проблеми између Србије и те земље, настали, како каже, пре свега због режима Мила Ђукановића.

Дачић је за РТС рекао да је овај тренутак историјска прилика за нормализацију односа с Црном Гором.

Он је навео да је Црна Гора Србији најближа земља, да имамо исте корене и да свако ко ради против сарадње са Србијом у тој земљи ради и против интереса свог народа.

Мислим да је време, без озбира на хетерогеност коалиције и различите изјаве, да се сви потрудимо да превазиђемо проблеме које су настали пре свега због резима Мила Ђукановића, рекао је Дачић.


Сукоб у Карабаху упозорење за све

Ескалација сукоба Јерменије и Азербејџана у региону Нагорно Карабах може да буде добро упозорење за све у региону да је мало времена потребно да се "запале" стари сукоби и колико је важно чувати мир, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је за РТС поновио да су и Јерменија и Азербејџан земље пријатељи Србије и да се Србија не ставља ни на једну страну, већ да апелује на прекид непријатељстава и да се сви што пре врате мировним преговорима.

Већ више од 20 година постоје страни преговаачци у истом саставу, Минска група, за коју су и раније говорили да нема никаквог успеха нити се интересује да дође до решења. У интересу им је да сукоб траје што дуже јер тиме дају основу и разлог свог даљег опстанка, рекао је Дачић и додао да су му то потврдили и председници Јерменије и Азербејџана.

Наводећи да су обе земље Србији пријатељске, Дачић је рекао да Београд апелује на прекид непријатељстава.

Не стављамо се ни на једну страну, није овде реч да ли ће се неко стављати на неку страну него да се што пре сукоби прекину и врате за преговарачки сто, рекао је Дачић.


Он је навео да се народу Црне Горе стално претило и да су их плашили хегемонијом која наводно долази из Београда.

Да ли чујете из Београда позиве да се укине Црна Гора, промени спољну политику, не, позивамо само на то да се не води антисрпска кампања, интересују нас само права Срба који живе у Црној Гори, рекао је Дачић.

Суштински разлог одлагања дијалога опструкција Приштине

Дачић је изјавио да је епидемија корона вируса само формални разлог за одлагање дијалога Београда и Приштине, а да је суштински, као у увек до сада, опструкција Приштине и стални покушаји да се наметну неке теме, а притом не реализује већ потписано и договорено у Бриселу.

Ако је корона сада била разлог одлагања, шта је било разлог седам година да се одлаже формирање Заједнице српски општина и докле планирању да одлажу? Како мисле да изгледа дијалог, стално да разговарамо о томе, а да се оно што је потписано никад не реализује, рекао је Дачић за РТС.


Не верујем да ће ЕУ ставити Србију на зелену листу

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић не верује да ће Европска унија ставити Србију на зелену епидемијску листу.

То је политика и нема везе с епидемиолошком ситуацијом. Они имају доста проблема. За ту одлуку треба сви да се изјасне, а то и није нека обавезујућа одлука, већ само препорука и свака земља одлучује за себе, рекао је Дачић за РТС.

Он је истакао да не верује да ће бити неких промена на нивоу Европске уније кад је реч о уласку грађана Србије у земље ЕУ.


Наводећи да је формални разлог за одлагање овонедељних разговора то што је један службеник заражен корона вирусом, Дачић је рекао "истина, не знамо који".

Он је навео да Европска унија, као посредник у дијалогу, мора да каже да потпис на документу има неку вредност, наводећи да ЕУ стално изиграва "глувонемог медијатора" који нема снагу да "удари песницом о сто" кад договор треба да се реализује.

Без тога, Приштина то неће сигурно урадити, рекао је Дачић.

Он каже да ће Приштина гледати да "заобиђе" и вашингтонски споразум, навијајући да председник САД Доналд Трамп изгуби на предстојећим председничким изборима.

Говорећи о специјализованом суду за злочине ОВК, Дачић је рекао да је Приштина недавно писала државном секретару САД захтев да се укине тај суд у Хагу и да се врати у Приштину, као и да сада постоје иницијативе за уставне промене да се учини неуставним.

Ово што се дешава, што се хапсе и затварају је реакција међународне заједнице на то настојање Приштине, рекао је Дачић и истакао да је одавно прошла љубав између Приштине и оних који су их створили.

Како каже, сада је време за свођење рачуна, а цех морају да плате они који су починили злочине.

Он је поновио да све информације које долазе из Хага говоре да ће Хашим Тачи ускоро бити ухапшен.

Они су објавили оптужницу, остаје да се изјасни да ли је оптужница прихваћена или не, рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести