Дачић с Куканом и Флекенштајном о примени споразума

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић састаће се данас са са представницима Европског парламента Едуардом Куканом и Кнутом Флекенштајном.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Дачић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да ће са Куканом и Флекенштајном разговарати о имплентацији постигнутог споразума власти и опозиције о изборним условима.

Ми ћемо са њима данас имати преглед шта је до сада урађено, а неке ствари су већ урађене, а неке се припремају, промене закона и биће врло брзо урађене, рекао је Дачић.

Навео је да ће у јануару у Београд доћи и посланица Тања Фајон и известилац ЕП за Србију, Владимир Билчик.

Истакао је да Закон о ререндуму, који је јуче усвојен, био неопходан и да није донет због, како је рекао, наводне преамбуле око Косова, нити због еколошких тема и Рио Тинта...

Ово је било неопходно, пошто смо пропустили да урадимо претходних 13 година. Устав је промењен 2006. године и власти од тада до нас нису ускладиле законе, навео је Дачић.

Како је рекао, 2006. године је влада Коштунице и Тадића предложила нови Устав у којем је укинута одредба да на референдум треба да изађе више од 50 одсто грађана.

Сада је, додао је, за успешност референдума потребна већина од изашлих.

То је једини разлог, пошто је немогуће променити Устав, а морамо да идемо на референдум за промену Устава, док се тај закон не усклади, казао је Дачић.

План је, како каже, да у уторак буде одржана седница Скупштине о амандманима, а Одбор за уставна питања би требало да у недељу утврди тај текст.

У понедељак би требало да буде изабрано шест чланова РИК-а и њихових заменика из опозиције, а према споразуму власти и опозиције.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести