Дачић: За даље унапређење односа и сарадње Србије и Републике Српске

БЕОГРАД: Скупштина Србије и Скупштина Републике Српске наставиће заједнички да улажу максималне напоре за даље унапређење односа и сарадње између два парламента, као и између Србије и РС, изјавио је данас председник скупштине Ивица Дачић, након разговора са колегом из РС Недељком Чубриловићем.
dacic
Фото: Танјуг (видео)

Дачић је поновио принципијелне статове Србије, да је изузетно заинетересована за стабилне и добре односе са БиХ, имајући у виду да огроман број пропадника српског народа живи у РС, и у Федерацији БиХ.

Србија поштује БиХ онако како је устројена по Дејтонском споразуму, и свака промена Дејтона мора да буде резултат сагласности сва три народа и оба ентитета, истакао је Дачић и додао да је витални интерес Србије да помогне да се сацува и развија РС.

"Не желимо и чувамо се оштрих изјава и реакција на неке непринципијелне изјаве и оптужбе на рачун српског народа, па и на рачун РС и руководства Сбрије и председника, управо зато да не бисмо додатно изазивали нестабилност", рекао је Дачић.

Он је навео да је витални интерес Срба и свих народа у региону да се развијају добри односи и регионална стабилност.

"Зато смо заинтересвани да допринесемо, као посланици и председници парламената, да сарадња буде на што ефикаснијем нивоу", додао је Дачић.

Он је рекао и да ће се наставити са реализацијом свега што је договорено, да ће се наставити билатералне посете, те да би, наредни састанак, у наредним месецима, на почетку нове године, трбало да буде одржан у РС.

Желим Додику да се што пре опорави

Ивица Дачић пожелео је данас што бржи опоравак председавајућем Председништва Милораду Додику, који је заражен корона вирусом.

"Постоји наша спремност, као што је рекао и председник Вучић, ако буде потребе, да се Додиково лечење настави у Србији, а надамо се да за тим неће бити потребе и да ће се брзо опоравити", рекао је Дачић новинарима, након састанка са председником парламента РС Недељком Чубриловићем.

Председник Вучић раније данас је рекао да се Додик добро држи, да његово стање није идеално, онако како бисмо волели, али није ни ужасно.

Додик је јуче хоспитализован, након што је утврђено да је позивитан на корона вирус.

Чубриловић: Сарадња Србије и Српске на завидном нивоу

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да је сарадња Србије и РС на завидном нивоу уз констатацију да је Србија фактор стабилности у региону и да своју политику води држећи до ставова свог народа, поштујући своју нацију и подржавајући српски народ у РС и БиХ.

Чубриловић је после састанка са српским колегом Ивицом Дачићем захвалио на пријему у Скупштини Србије, али и на свему што Србија, како је рекао, показује према РС.

''Важна је сарадња између свих институција и желимо да на овом нивоу користимо оно што нам је дао за право и Дејтонски мировни споразум, а то су специјалне и паралелне везе које имамо са Србијом'', рекао је Чубриловић новинарима у Скупштини Србије.

Он је истакао да Србија пружа велику и значајну помоћ РС на разне начине, подржавајући развој школа, домова здравља, отварање нових радних места и оспособљавање српског становништва за самостални живот.

Нагласио је и да РС подржава политичке ставове Србије у свим сегментима ''који су значајни за њене грађане'' и додао да су руководства обе државе, на челу са Александром Вучићем и Милорадом Додиком, урадила много у протеклих неколико година у јачању сарадње.

''То може да буде пример како да даље да наставимо'', подвукао је Чубриловић.

Он је рекао да је Дачића упознао са здравственим стањем председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика и да су обојица изразили жељу и наду да се Додик што пре опорави од ковида-19.

Чубриловић је позвао Дачића у званичну посету РС у првом кварталу седеће године и навео да ће та посета бити уприличена у зависности од ситуације са актуелном пандемијом.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести