Димитријевић: Идеја да РИК обучава инструкторе, а они бирачке одборе

БЕОГРАД:  Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић рекао је данас, након четвртог округлог стола о унапређењу изборних услова, да РИК иницијативе Радне групе Владе Србије, ОЕБС-а и удружења која се баве изборним процесом види као позитивне јер ће, како каже, допринети квалитетнијем одржавању избора.
Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević  Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић  Фото: Танјуг/видео 

Димитријевић је новинарима казао да се данас на округлом столу говорило о обукама потенцијалних чланова бирачких одбора, као једног од органа за спровођење избора, наводећи да су обуке постојале и раније, али да се сада то ради на један свеобухватнији начин.

Он је додао да је план да се у што већој мери укључи јавност и да се чланови бирачких одбора обуче тако да се потенцијалне грешке сведу на минимум.

"Идеја је да чланови РИК-а обучавају инструкторе који ће даље обучавати потенцијалне чланове бирачких одбора. Потенцијални зато што избори још увек нису расписани", рекао је Димитријевић.Обуке ће, каже, почети оног момента када РИК буде усвојио одлуку о одржавању обука. Он је подсетио да ће се истовремено са парламентарним одржати и покрајински и локални избори.

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић рекао је, на округлом столу у Скупштини, да је обученост и стручност чланова бирачких одбора све мања, оцењујући да треба побољшати квалитет њиховог рада.

Фото: Четврти округли сто о унапређењу изборних услова Фото: Танјуг/видео

Бојан Клачар из ЦЕСИД-а каже да та организација подржава намеру да се организују обуке чланова бирачких одбора, те додао да треба прецизирати како ће изгледати пријава за удружења која желе тиме да се баве, као и који су рокови.

Претходни округли столови одржани су у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести