“ДНЕВНИК” у Шиду: Сто милиона евра од 11 инвеститора у једном дану

Општина Шид потписала је у једном дану 11 уговора са новим инвеститорима који ће у индустријској зони у Адашевцима уложити око 100 милиона евра у своје погоне и запослити око хиљаду људи. Према речима председника Општине Шид Зорана Семеновића то се никад није десило у Шиду, нити у другој општини, да је 11 инвеститора потписало уговоре у једном дану.
е
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

- Општине ни у једној години немају толико инвестиција, а ми смо вредно и марљиво радили на овом пројекту годину дана. Да би до тога дошло, прво смо морали да створимо повољну климу за инвеститоре- наводи Семеновић. – Најпре је затворена прича са компанијом “Термовул” из Аустрије и та фирма завршава свој пројекат, односно отварају погон 15. септембра и крећу са производњом. Како се је ова фирма на 10 хектара у индустријској зони почела да гради, тако су и остали инвеститори кренули да се интересују.

Иако зона није комплетно опремљена Семеновић се нада да ће добити помоћ од Министарства привреде да се тај посао приведе крају. Ипак, инвеститори су се одлучили за зону у Адашевцима због стратешког положаја, односно локације тик до ауто-пута и близине границе са Хрватском, те Босном и Херцеговином. У плану је и отварање још једног граничног прелаза са Хрватском, али и улагање у путеве на територији општине.

- Следећа фирма која се јавила је „UBM Feed“ из Мађарске која се бави производњом сточне хране и за то нам је помогао председник државе, а то је инвестиција која се процењује на 30 милиона евра- наводи Семеновић. – Изградњом те фабрике постаће лидери на нашем тржишту и улазе на мала врата у Србију, а биће главни у овом делу Војводине, целој Србији, а извозиће у Босну и Херцеговину, те део Хрватске.

Затим су почели да се јављају и други инвеститори, прича председник шидске општине, а да би дошли до потписивања уговора, прво је било потребно да се прода земљиште, али пре тога уради парцелација и препарцелација према молбама инвеститора, упис парцеле у РГЗ, захтев, односно молба Дирекцији за дозволу да то земљиште које је грађевинско земљиште ван грађевинског рејона одобри да је могућа парцелација од три хектара за „Валдом доо“ из Шида. Дирекција је тражила од Општине Шид да се прикупи тржишна вредност, републичке, пореске потврде, Агенције за реституцију да земљиште није предмет повраћаја, затим порекло парцеле.

- Кад смо све то скупили, опет смо ишли у Дирекцију за имовину у Београду, која је тражила сагласност од Владе РС да се земљиште стави на продају. Када добију сагласност тада републички правобранилац мора још једно да провери све и да своје позитивно мишљење. Након тога, Дирекција расписује оглас који траје 30 дана и када то прође, 15 дана је рок у ком се одлучује,  након чега Влада доноси одлуку да Дирекција за имовину отуђи земљиште по најповољнијој цени- каже Семеновић и додаје да је то све урађено 11 пута за 11 парцела за 11 инвеститора, а све је било у једном дану, јер кад је цео поступак почео у септембру прошле године, документација је рађена по моделу прва три инвеститора која су се јавила.

Све је рађено паралелно, а у једном дану Влада је донела одлуку о свему, истиче Семеновић, а у истом дану Општина је потписала уговоре са инвеститорима.

Зона се простире на 120 хектара, од тога корисног земљишта има 85 хектара, намењеног за изградњу, а у зони је сада остало свега 17 хектара.

- Имамо писма заинтересованости још четири инвеститора, за које сад радимо све оно што смо радили за претходне инвеститоре- каже Семеновић.

Фирме које ће се налазити у зони у Адашевцима су „Валдом“, „Дадо lkw“, „Топ дом сити“ из Шида, „Децимал“ из Ужица, „К-инел доо“ и „Булевар кооп“ из Новог Сада, „Лео комерц“  и „БС турс“, као и „Калифа и Нордик финансије доо“ из Београда, Слободна зона Шид доо, „Вискол 2003“ из Ветерника, „Термовул“ из Аустрије и УБМ из Мађарске.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Фирме се баве најразличитији делатностима, према Семеновићевим речима, од игле до локомотиве, односно једни се баве логистиком и трговином, „БС турс“ је фирма која се бави транспортом и превозом, а они у својој делатности имају и производњу опреме за пекарску и млинарску индустрију. - „Децимал“ ради елементе од профила за грађевину, гвожђе, алуминијум итд. и производњом вага за прецизно мерење од кућне употребе до великих колских бага. „Валдом“ је фирма која у Шиду послује већ дуже време и баве се производњом цеви за водовод и канализацију, а покрећу нову линију цеви већих профила. „Топ дом“ прави екслузивне елементе за купатилски намештај. „Лео“ се бави графичарском индустријом. „К-инел“ из Новог Сада раде спојнице оптичких каблова, док „Термовул“ производи термоизолационе материјале, а УБМ који се бави производњом сточне хране, ће када „Термовул“ буде почео са радом, 15. септембра, поставити камен темељац- истиче Семеновић. – Улагање 11 инвеститора на територији општине Шид прелази 100 милиона евра, само „Термовул“ је уложио 8, 9 милиона евра у изградњу свог производног погона, док ће УБМ уложити у првој фази више од 30 милиона евра.

То шидској општини значи посао за све људе који желе да раде, сматра Семеновић, јер је тренутно мало мање од 2.000 људи на бироу за запошљавање, те стопа незапослености износи 6,2 одсто.

- Има и доста људи који нису пријављени, а који вредно и марљиво раде на својим њивама, у воћњацима, виноградима и циљ је и да ти људи, ако желе да раде, добију посао- каже председник шидске општине. Такође, када се изграде фабрике Општина ће имати корист и кроз доприносе за плате, а и порез на имовину.


Мигранти стална тема

Мигранти и даље представљају проблем уовој општини, али чак и кад им је понуђено да раде као сезонски радници, тај посао им није био занимљив. Семеновић не види да ће се овај проблем решити у скорије време, али наводи да од доласка Војске, није било већих инцидената. Корона се сада поново јавила, али и даље у односу на број становника су, према Семеновићевим речима, општина са најмање заражених у односу на број становника и већ у првом кругу су имали више од 50 одсто вакцинисаног становништа


Општина Шид припада трећој категорији по развијености општина, а Семеновић сматра да ће инвестиције свакако значити општини.

- Ми немамо радну зону какву, на пример, може Кула да понуди, сређену и уређену, имамо једну саобраћајницу која је приступна, једну пешачку и бициклистичку стазу, ЕПС је уложио више од милион евра да се обезбеди струја будући инвеститорима, водоводну мрежу, каналско и атмосферско одводњавање, захваљујући Покрајинској влади. Међутим, инвеститори су препознали стратешки положај, јер ће сигурно бити центар свега, кад дође нова путна комуникација Кузмин - Рача-Бјељина, која се прави, тај ауто-пут пролази кроз шидску општину - каже Зоран Семеновић. – Завршили смо пут Јамена-Рачиновци, то значи да од села Јамена до центра Брчког има 22 километара преко Републике Хрватске и у току су преговори око отварања новог граничног прелаза.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Долазе туристи, купују се куће у Ердевику…

Буџет ове општине износи 1,2 милијарде динара и он је реалан, а највише се улаже у предшколске и школске установе, јер ако деца остану, остаће и родитељи, сматра Семеновић.

Како је почела пандемија, туристи су се слили у ову општину, наводи председник општине, Београђани су покуповали куће по Ердевику, али и око шидских језера, кампери су ту свакодневно, а неоткривени бисер ове општине је језеро Мохарач, које још није уређено, али општина има планове и за то, као и да искористи своје туристичке потенцијале, којих је заиста много..

Маша Стакић

Фото: Радивој Хаџић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести