Додик: Смрт 12 беба 1992. најгнуснији злочин у новијој историји

БАЊАЛУКА:Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је смрт 12 беба 1992. године услед недостатка кисеоника у бањалучкој болници, чији је транспорт онемогућен због неразумевања и нехуманости, како је рекао, светских моћника, најгнуснији злочин у новијој историји јер је почињен над невиним новорођеним бићима.
2
Фото: Youtube/ коридор 92

Дужност је Републике Српске, свих институција и грађана да се "чува и преноси истина о овом гнусном злочину, негује сећање на ову тужну успомену, на 12 бањалучких беба, на децу које више нема због неумољивости Савета безбедности УН да се 1992. године достави кисеоник у болницу у Бањалуци", рекао је Додик за Срну.

Он је истакао да је 22. мај 1992. године, дан када је умрла прва од 12 беба због недостатка кисеоника, синоним за "невиђени пораз хуманости и цивилизације" када је дозвољено да дан за даном умиру тек рођена деца.

Он је истакао да у новијој историји сигурно није упамћен монструознији злочин од овога и да се увек постављају иста питања на која нема одговора - "коме и зашто су била крива та недужна бића и какав је то ум који може да дозволи да се због његове гнусне одлуке угасе тек започети животи?"

Српски члан Председништва БиХ нагласио је да је забрана да се достави кисеоник породилишту у Бањалуци 1992. године страшнија од најстрашнијег злочина.

"Бол и туга због губитка тек рођених беба је огромна и она не јењава ни три деценије касније, поготово код њихових родитеља. Утехе за њих нема нити ће је икада бити, јер је губитак детета ненадокнадив и никада се не може ни преболети ни заборавити", навео је Додик.

"Данас би то били девојке и младићи, зрели људи, наша будућност, наша младост, али монструми су прекинули њихове животе. Ови тужни датуми и обележавања годишњица страдања деце носе и нашу јасну поруку - да се више никада никоме и нигде не понови овакав злочин. Обавеза и дужност институција РС је да чувају успомену на најмлађе жртве Одбрамбено-отаџбинског рата и да се са посебном пажњом односе према њиховим породицама", нагласио је Додик.

Он је рекао да је задатак свих неговање културе сећања и, како је рекао, "да учимо данашње и будуће генерације како да раздвајају чињенице од фалсификата".

"На то нас обавезују прерано одузети зивоти деце, којих је у РС, у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, било скоро 600", подсетио је Додик.

У организацији Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила у Бањалуци ће бити обележено 30 година од смрти 12 беба услед недостатка кисеоника у тадашњем бањалучком Клиничком центру.

Код Споменика 12 беба на Новом гробљу биће служен парастос и положено 12 ружа, биће положено цвеће и на Спомен-обележје "Живот", поред зграде "Пошта Српске", после чега ће се обратити званичници.

Одлуком СН УН, у мају и јуну 1992. године, били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Упркос многобројним апелима за помоћ, због ове одлуке Савета безбедности у инкубаторима је преминуло 12 новорођенчади.

Прва од 12 беба битку за живот изгубила је 22. маја, а остале су преминуле до 19. јуна 1992. године.

Војска РС је након овог трагичног догађаја пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале хрватске и муслиманске снаге, чиме је омогућен транспорт кисеоника.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести