ЕП: Све обавезе испунити до почетка изборне кампање

Европски парламент се позива на заједничко саопштење посредника ЕП и председнице Скупштине Србије након треће рунде међупартијског дијалога, одржане 12. и 13. децембра у Београду.
Evropski parlament  Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
Фото: EPA/OLIVIER HOSLET

БРИСЕЛ:  Европски парламент је данас, у саопштењу после треће рунде међупартијског дијалога у Србији, позвао на "хитне кораке у циљу испуњавања обавеза за побољшање услова за парламентарне изборе 2020. године" и "пуну примену свих обавеза пре почетка изборне кампање".

Европски парламент се позива на заједничко саопштење посредника ЕП и председнице Скупштине Србије након треће рунде међупартијског дијалога, одржане 12. и 13. децембра у Београду.

"Конкретна примена свих обавеза треба да буде фокус у периоду до почетка изборне кампање, како би се остварио опипљиви напредак на терену, посебно у области слободе медија и када је реч о улози регулације јавних емитера", навео је ЕП у саопштењу.

У документу који је објавио ЕП каже се да, "иако је дошло до напретка у побољашњу рада Републичке изборне комисије (РИК)", конкретна примена обавеза, у стриктно одређеним временским оквирима, и даље је неопходна у кључним областима као што су: побољшања у раду РЕМ-а која се односе на именовање нових чланова, усвајање нове регулативе за јавне емитере и ефикасна примена истих, успостављање Надзорног одбора у парламенту и његов транспрентан и непристрасан рад, као и примена нових измена релевантних закона за побољшање изборних услова у пракси.

Наводи се да је трећа рунда дијалога увела стриктни временски оквир за примену сваке од предвиђених обавеза."Императив је поштовање овог временског оквира и пуна примена свих обавеза пре почетка изборне кампање како би сви учесници, а посебно грађани Србије, имали веће поверење у интегритет изборног оквира”, наводи се у саопштењу ЕП.

У тексту се додаје да је током треће рунде међупартијског дијалога разговарано и о могућности да се избори одрже "што је касније могуће, не у марту, већ у тремину који одреди председник Републике Србије".

"То ће дати времена за примену свих обавеза, а свим ученицима, посебно грађанима Србије, омогућити да осете пун ефекат побољшања изборних услова”, стоји у тексту.ЕП наводи да међупартијски дијалог мора да настави да надгледа примену свих обавеза у складу са зацртаним временским одредницама.

"Дијалог је прихватио понуду ЕП посредника да наставе надгледање напретка имплементације и приметио њихову спремност да пруже било какву даљу подршку уколико то затражи Народна скупштина”, закључује се у саопштењу издатом у ЕП.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести