Ескобар: Потребни су нови избори на КиМ с безусловним учешћем Срба

ЗАГРЕБ: Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да би, ако Београд и Приштина не прихвате план ЕУ за смиривање сукоба, могло доћи до још веће кризе, као и да су неопходни нови избори са безусловним учешћем Срба.
Gabriel Eskobar/state.gov
Фото: state.gov/Gabriel Eskobar

 "Морам бити врло јасан, ово није европски процес. У Охриду је било речи о споразуму о нормализацији како би се створили мировни услови између два непријатељска суседа по европским правилима. Не само да су нормализовали своје односе него су се и усклађивали с Европском унијом. Морамо да се вратимо томе", поручио је за ХРТ Ескобар који је данас учествовао на 16. Дубровник форуму.

Он је додао да тај споразум ствара праве услове за продубљивање европске интеграције, али је у међувремену дошло до низа дестабилизујићих акција, што "нас је одвукло од имплементације споразума".

Према његовим речима, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изнели су три једноставна корака, од којих је први прекид протеста и нови избори за градоначелника. 

"Требају нам нови избори с безусловним учешћем Срба. Потребан је и временски календар српске имплементације свог дела, као и нацртни статут Заједнице српских општина на Косову. Реч је о равнотежи, једнакости и бенефицијама за обе стране", истакао је Ескобар.

 Коментаруши ситуацију у БиХ, Ескобар је нагласио како САД  подржавају Дејтонски мировни споразум.

Он је оценио да председник Републике Српске Милорад Додик и његови људи полако, али сигурно спроводе отцепљивање РС од остатка Босне и Херцеговине, као и ''да су ограничења Устава БиХ и ограничења Дејтонског споразума врло јасна''.

"Будући да подржавамо ту земљу, подржавамо и њен територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер. Подржавамо Дејтонски мировни споразум, као и све мере које омогућавају његово спровођење, што укључује и бонска овлашћења високог представника за БиХ", рекао је Ескобар.

 Како је навео, ''ако се Додик задржи унутар контекста Дејтонског споразума'', САД ће с њим сарађивати како би унапредиле пут БиХ према ЕУ.

''Ако га прекрши, морамо му дати до знања да ће бити последица... Неке смо већ видели. На пример, употреба бонских овлашћења да би се поништила нека правна дејства. На располагању имамо и друга средства укључујући санкције. Размислићемо о употреби неких од тих средстава", додао је Ескобар.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести