Европски парламент бира нове известиоце за Западни Балкан

БРИСЕЛ: Досадашњи известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер најавио је за јесен нова именовања у новоизабраном сазиву Парламета у Бриселу, укључујући и изборе нових известилаца за поједине земље Западног Балкана.
evropski parlament, pixabay
Фото: Pixabay

Мекалистер каже да је након ових европских избора Спољнополитички одбор Европског парламента добио много нових чланова, а да одлазе неки од најискуснијих када је реч о Западном Балкану, као што су Едуард Кукан, Кнут Флекенштајн, Чарлс Танок и Иво Вајгл.

”Ово ће бити нова генерација ЕУ паралментараца и надам се да ћемо наћи колеге из свих чланица ЕУ који су заинтерсовани за Западни Балкан”, поручио је Мекалистер.

Дејвид Мекалистер је оценио да је за пет година колико је он био на месту известиоца за Србију држава направила напредак на свом европском путу.

”Још је много посла остало да се уради посебно у области правосуђа, слободе медија, борбе против корупције и организованог криминала. Србија је посебно напредовала када је у питању економска стабилност, што је донело добробит њеним грађанима”, оценио је Мекалистер.

Мекалистер је посебно издвојио дијалог Београда и Приштине нагласивши да тај процес мора бити што пре настављен.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести