Фајон забринута због медија, жали због бојкота

ПАРИЗ:  Шефица Делегације ЕП за сарадњу са Србијом Тања Фајон изразила је велики степен забринусти због стања медија у Србији, али и жаљење због инсистирања опозиције на бојкоту предстојећих избора.
Predsednica odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon Foto: Tanjug/video
Фото: Председница одбора ЕП за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ Тања Фајон Фото: Танјуг/видео

"Забринута сам и због изненадне најаве смањења изборног цензуса до чега је дошло без широког политичког консензуса и јавне дебате", оценила је Фајон на заседњу Комитета за мониторниг Савета Европе.

Фајон је у Паризу на састанку Специјалног комитета Савета Европе где се говорило о предстојећим изборима у Србији, навела да опозиција наставља са протестима, да је ситуација у земљи напета, а да су говор мржње, лажи, манупулације, застрашивање, за које је оценила да долазе и од водећих политичара, све више заступљени у међима.

"Позивам све оне који су одговорни у земљи као и ЕУ и Савет Европе да да допринесу смиривању страсти и да раде против продубљивања мржње и подела у српском друштву", изјавила је Фајон у Паризу, а пренала у писаном саопштењу за медије.

Она је током говора пред Комитетом Савета Европе подсетила да заједно са известиоцем ЕП за Србију Владимиром Билчиком, пажљиво прати примену обевеза које су српске власти преузеле у циљу побољшања изборних услова.

"Главна брига остају медији. Очекујем од власти да испуне договорено и да се избалансира извештавање током изборне кампање", поручила је Фајон.Она је најавила да ће заједно са комесаром за проширење Оливером Вархејијем у фебруару посетити Србију.

Тања Фајон је нагласила да је Србија важан партнер за стабилност у Југоисточној Европи и да има пуну подршку Европског парламента на путу приближавања ЕУ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести