Фактор плус: Изнад цензуса шест странака, шанса СНС за рекорд

БЕОГРАД: Да се парламентарни избори одржавају у недељу, цензус би прешло шест листа, а листа око СНС могла би да освоји близу 60 одсто гласова, показује последње предизборно истраживање агенције Фактор плус, које објављује "Блиц".
Izbori 2020  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Избори 2020 Фото: Дневник.рс

Према истраживању, у парламент би ушле и Социјалистичка партија Србије, затим листе Александра Шапића, Сергеја Трифуновића, Војислава Шешеља и Милоша Јовановића.

Листа око Српске напредне странке освојила би 58,2 одсто гласова, док би Социјалистичка партија Србије у коалицији са Јединственом Србијом могла да рачуна на 12,5 процената гласова. Цензус би прешле и листе Александра Шапића, Сергеја Трифуновића, Војислава Шешеља и Милоша Јовановића, док су на пола процента и мање од пола од уласка у парламент Доста је било, Уједињена демократска Србија, Заветници и Покрет за обнову краљевине, показују резултати истраживања.

Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић каже да је могуће да владајући напредњаци освоје и више од 60 одсто гласова.

"Реално је могуће и више, али би то, ако могу да коментаришем, значило превише доминације. Притом, они су доминантни и са бојкотом и без њега. Њихов одлазак на преко 60 одсто значио би и да су сви други, осим можда СПС-а, безначајни, а то ни самим напредњацима не одговара", оцењује Пејић.

Он, међутим, сматра да лидера СНС Александра Вучића то неће интересовати и да ће, како каже Пејић, као Немци у фудбалу, гледати да да голова колико год може.

Када је реч о социјалистима, Пејић указује да су проценти те странке варирали последњих година. Он додаје да је после епидемије, СПС први ушао у кампању и да, уз СНС, једини има опипљиву снагу.

Шапићев СПАС на изборима у недељу узео би, према истраживању, 4,9 одсто гласова и био би трећа политичка снага у земљи.

Пејић оцењује да је председник општине Нови Београд полако, али сигурним корацима дошао до трећег места на листи рејтинга.

"Док један део опозиције бојкотује, а други се дели, Шапић се издигао и миран дочекује изборе", наводи Пејић.

Он каже да Покрет слободних грађана има амплитуде у рејтингу које зависе од карактера Сергеја Трифуновића, али и од потеза које су вукли, попут онога када су најпре намеравали да бојкотују изборе, а потом су од тога одустали. Према истраживању, они су тренутно на 3,4 одсто и требало би да пређу цензус.

Српска радикална странка тренутно има 3,4 процента, а и Метла 2020, чија је окосница Демократска странка Србије, могла би такође преко цензуса јер је на самој ивици, наводи Пејић и додаје да су Уједињена демократска Србија и Доста је било мало испод цензуса.

Када је реч о излазности, да се избори одржавају у недељу, на њих би изашло 46 одсто гласача, показује истраживање. На изборе не би изашло 34 одсто грађана, а 20 одсто је одговорило да не зна или нема став о изласку на изборе.

Истраживање Фактора плус и "Блица" рађено је на територији Србије без Косова и Метохије, на узорку од 1.250 испитаника, телефонским путем, у периоду од 6. до 10. јуна.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести