ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО НЕДВОСМИСЛЕНО ЈАСАН Столтенберг: ЗСО је кључ за нормализацију односа

БЕОГРАД: Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је оснивање Заједнице српских општина кључ за нормализацију односа Београда и Приштине.
d
Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Он је на заједничкој конференцији са председником Србије Александром Вучићем позвао Београд и Приштину да наставе дијалог јер је то, истакао је, једини пут ка миру.

"Разговарали смо и о тензијама на северу Косова и значају мировне мисије Кфор која две деценије гарантује безбедност, наставићемо то да чинимо непристрасно и у оквиру мандата. Припадници Кфора су претрпели нападе, видели смо немире у септембру, починиоци морају да се изведу пред лице правде", рекао је Столтенберг.

Он је рекао да је након тога Кфор распоредио 1.000 додатних војника на КиМ, што је највеће појачање Кфора у протеклој деценији и истакао да подржава координацију војске и Кфора.

"Рачунам на све стране да смање тензије и уздрже се од ескаларотрних поступака. Гомилање снага Војске Србије близу прелаза не би помогло", рекао је он.

Столтенберг је истакао да НАТО и Србија сарађују одлично кроз Програм за мир и у  бројним другим областима, попут енергетске безбедности.

"Радујем се да видимо примере добре сарадње када се ради о научницима који раде са нама", рекао је он.

Нагласио је да је са Вучићем разговарао и о заједничким војним вежбама, којих је било и раније, као и о Украјини.

"Настављамо да критикујемо агресију на Украјину док улазимо у другу зиму рата", закључио је он.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести