Харадинај: Избори у року од два месеца

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција у оставци, Рамуш Харадинај, очекује да ће ванредни прламентарни избори на КиМ бити одржани у року од два месеца и да за то време у раду владе неће бити вакуума.
haradinaj, tanjug
Фото: Ramuš Haradinaj, foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Харадинај је у интервјуу за Радио слободна Европа, на албанском језику, рекао да је ситуација на Косову стабилна, “држава је функционална и живот се наставља”.

Навео је да још није послао писану оставку председнику и председнику парламента, Хашиму Тачију и Кадрију Весељију, а кад се то деси биће донета одлука о распуштању парламента и расписивању избора.

Како каже, мандат је вратио народу, јер жели да на наредним изборима, када освоји нови мандат, људи у то верују.

Позвао је грађане да изађу на ванредне изборе.

Према његовим речима, било би важно да ти избори буду одржани на време, у оквиру најдуже два месеца.

“Важно је да се све ово деси у право време”, навео је Харадинај.

Поновио је да су његови политички ставови остају непромењени.

Још једном је рекао да се не сме дозволити формирање “Додик републике” на косовској територији, или допустити мешање Русије у косовско питање, као и да 100 одсто наметнуте таксе неће бити укинуте до, како је рекао, Косово не буде признато као независно.

У свему томе, истиче, очекује јединство свих политичких субјеката на Косову.

“Не дозволити формирање ''Додик републике'' и не дозволити да нам неко узме тржиште без признања косовске независности”, рекао је Харадинај.

Рекао је да против њега у Специјалном суду нема оптужнице, а на питање да ли ће се у Хагу наредних дана појавити још неки бивши команданти тзв. ОВК, Харадинај је рекао да не зна.


Харадинај званично поднео оставку парламенту

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај званично је данас поднео оставку косовском парламенту.

Из његовог кабинета је саопштено да је оставка одмах прослеђена председнику парламента Кадрију Весељију и шефовима парламентарих група.


Хардинај: Приштина добија и бисту сенатора Боба Дола

Приштина ће ускоро добити и бисту америчког сенатора Боба Дола, иницијатива је коју је данас саопштио премијер привремених приштинских институција у оставци, Рамуш Харадинај.

Иако је у петак поднео неопозиву оставку, Харадинај се у друштву амбасадора САД у Приштини, Филипа Коснета, обратио новинарима са места на којем ће стајати бист Боба Дола, али је после обраћања одбио да одговара на питања новинара.

Рекао је да је одлучио да ту иницијтиву, за коју каже да је дошла од народа и бизнисмена, покрене управо на дан рођењендана америчког сентора.

Према његовим речима, прва Долова посета Космету 1990. била је прекретница за Приштину.

Коснет је рекао да се Дол увек залагао за слободу, тако да не чуди то што се, како је рекао, залагао и за слободу народа Косова. 

Он је казаоа и да пријатељство САД и Косова не зависи од било које политичке странке или појединца.

"Свако би добро поступио када би следио филозофију Боба Дола. У политици постоје противници, а не непријатељи”, рекао је амерички дипломата, пренела је КосоваПрес с.

Хараднај: Бићу премијер до избора нове владе

Премијер привремених приштинских институција у оставци, Рамуш Харадинај, саопштио је да ће до избора нове владе наставити да врши функцију председника владе у оставци.

Харадинај је, након званичног подношења оставке, на свом фејсбук профилу написао да су сви надлежни упознати са његовом оставком, као и захтевом за расписивање ванредних парламентарних избора.

Навео је да је о свему надлежне институције и појединце обавестио писмом.

У складу са косовским уставом и законима, каже, позвао је и да се предузму сви кораци за расписивање ванредних парламентарних избора и да је сада све у рукама народа.

"До избора нове владе, наставићу да вршим уставне дужности као премијер и влада у оставци", написао је Харадинај.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести