Харадинај: Споразум са Србијом у садашњим границама

ПРИШТИНА: Институционални и политички лидери Приштине на свечаној седници косовског парламента поводом 11. годишњице тзв. независности поручили су да су заинтересовани за споразум са Београдом у постојећим границама косовске територије и да актуелна влада неће пасти због такси наметнутих на робу из Србије. 
Ramuš Haradinaj Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај тврди да су “данас Албанци на путу слободе” и да су увек доприносили “процесима у региону”.

Како тврди Харадинај, “чак и данас они доприносе миру и стабилности”.

Према његовим речима, Косово је заинтересовано за споразум са Србијом, али само у постојећим границама.
Сви ћемо радити за добре односе с нашим суседима. Заинтересовани смо за правно обавезујуће споразуме са Србијом, за узајамно признавање у актуелним границама. Заинтересовани смо за напредовање Косова ка чланству у НАТО и ЕУ, казао је

Харадинај, који је своје обраћање завршио речима: “Бог благословио Косово”.
Председник парламента, Кадри Весељи, тврди  да су стопостотно увећане таксе на производе из Србије и БиХ “права одлука”.

Та мера, како каже, неће бити разлог за пад косовске владе и распад актуелне владајуће коалиције.

Србија је заслужила те таксе, а ова одлука није лична већ институционална. Са Сједињеним Државама и ЕУ, Косово је сигурније. Амерички интереси су и наши интереси, поручио је Весељи.

Напоменуо је да је Косово “мала држава”, али да има велике пријатеље попут САД, Немачке, Јапана, Британије.

Захваљујемо овим земљама. У глобалном аспекту, Косово је благословлено да има САД на својој страни, рекао је Весели.
Шеф косовског парламента и лидер најутицајније владајуће Демократске партије Косова, каже да Приштина са Београдом не води дијалог да би се постигао дугорочи мир, већ да би Косово “стекло признање и постало члан НАТО и ЕУ”.

Дотакао се и Русије рекавши да је потребно уклонити утицај те земље у региону те да се за то осим САД залаже и Приштина.
Морамо бити уједињени према Србији јер имамо исти циљ, навео је Весељи.

Фото: Tanjug (video)


Тачи: Припадници КБС најбољи доказ успеха косовске државе

У наставку обележавања 11. годишњице тзв. Косовске независности, одржан је и дефиле припадника Косовских безбедносних снага, који је прошао од Трга Мајке Терезе до Трга Ибрахима Ругове у Приштини.

Обраћајући се припадницима КБС, које у Приштини већ називају “војском”, иако би трансформација тих снага, према проценама стручњака, могла да потраје најмање 10 година, председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, рекао је “Војска Косова најбољи доказ успеха државе”.

Обучен у војну униформу, Тачи, који себе сматра командантом тих снага, рекао је да је мир обавеза за нове генерације које долазе, али да је обавеза да се припадници КБС обучавају и за рат.

Иначе, дефиле припадника КБС пратили су грађани, албански премијер Еди Рама, шеф македонсог парламента Таљат Џафери, припадници приштинских институција, посланици и чланови дипломатског кора.


Свечаној седници парламента је од страних званичника присуствовао само албански премијер Еди Рама. Осим Раме седници је присуствовао некадашњи шеф Верификационе комисије ОЕБС, Вилијам Вокер.

Посланици опозиционог покрета Самоопредељење предвођени лидером Аљбином Куртијем поново су бојкотовали интонирање “косовске химне”, па су у салу ушли након тога.

Претходно институиционални и политички лидери обисли су меморијални центар првог косовског председника Ибрахима Ругове, као и место страдања оснивача и првог вође тзв. ОВК Адема Јашарија у Преказу. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести