РАДОМИР ЛАЗОВИЋ: Питања Косова и НАТО нису окупила коалицију "Србија против насиља"

БЕОГРАД: Први на листи "Србија против насиља" Радомир Лазовић каже да се за сада не би изјашњавао о постизборној коалицији са Социјалистичком партијом Србије и да би то оставио за период после избора.
Radomir Lazovic, SPN, Youtube printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Он је у интервјуу за Танјуг рекао да та листа треба да се фокусира на поруке грађанима које се тичу заустављања инфлације, "раскидања" са насиљем и заустављања криминала и корупције.

"Ја се сада не бих изјашњавао, ми смо врло свесни штетне улоге СПС-а која је предуго у власти, превише је близу СНС и учествовала је у превише штетних ствари, да би они могли да буду ослобођени одговорности за оно што су радили, али с друге стране, оставио бих то за након избора", рекао је Лазовић одговарајући на питање о постизборним коалицијама.

Лазовић не спори да постоје различити ставови унутар коалиције "Србија против насиља" у вези са француско-немачким предлогом, додајући да Зелено-леви фронт сматра да би, уколико би тај предлог имао јасније гаранције да ће Заједница српских општина бити баш онаква каква је и у Бриселском споразуму, то могао да буде "неки напредак".

Каже и да "није фер" очекивати од њих да имају сва решења за све што се дешавало уназад када је реч о Косову, а на подсећање да излазе на изборе како би били власт што подразумева и бављење таквим темама, каже да то јесте важно питање, те да, како тврди, нема проблем да говори о томе.

На питање које ће промене донети по питању најважнијих државних питања, као што су увођење санкција Русији, питање КиМ или евентуални улазак у НАТО, Лазовић одговара да им се често постављају таква питања, али да она нису окупила коалицију "Србија против насиља".

"Ми јесмо проевропске странке, наравно да размишљамо о томе како што пре наћи начина како Србија да уђе у ЕУ, у складу са тиме сматрамо да је усклађивање спољне политике са ЕУ нешто што је важно. Ми немамо сви исти одговор на то питање као што немамо исти одговор на питање како ће тачно изгледати даљи ток преговора о ситуацији на КиМ", рекао је Лазовић и додао да им је заједничко то што желе да "отворе те процесе и да грађани знају шта се дешава".

Упитан да ли би за државу различити ставови унутар коалиције "Србија против насиља" представљали неизвесност и да грађани не знају за какву политику гласају кад гласају за њих, каже да у последње време често одговара на питања новинара која су фокусирана на њихове разлике у коалицији, а да би заправо, по њему, требало да се фокусирају на оно што их спаја, као што је, како он каже, решавање питања организованог криминала.

"Ви мени кажете да би нека неизвесност након ових избора могла да уследи. Па не, ми неизвесност имамо сада. Ми имамо неизвесност шта ће се десити, да ли ће се десити неко кривично дело, да ли ће нам деца страдати ако их пустимо у школу. И сад имамо неизвесност да ли можемо да купимо нешто у продавници за плату коју имамо", рекао је Лазовић и поручио да ће, уколико грађани гласају за њих, променити лице Србије.

Упитан да ли би могао да гарантује да тзв. "техничка влада", која би укључивала коалицију са десницом зарад рушења власти, а коју предлаже Мариника Тепић, не би 'де јуре' признала Косово, у шта су изразили сумњу представници Српске странке Заветници, Лазовић каже да су коалицију окупиле три кључне теме, од којих је једна борба против криминала, али да сматра да влада може да се договори о много више ствари, а не само о техничким.

Каже да унутар коалиције нису разговарали ко би чинио ту тзв. техничку владу и да би питање такве владе требало да се остави за после избора.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести