СУЧЕЛИЛИ МИКРОФОНЕ Демографија и популационе мере на листи приоритета страначких изборних програма

БЕОГРАД: Представници проглашених изборних листа истакли су у предизборној дебати на РТС да су демографија и начини да се негативни трендови промене, подизање наталитета и повратак исељених у Србију високо на листи приоритета програма њихових странака и коалиција и представили своје популационе мере.
izbori 2023 pixabay
Фото: Dnevnik/ pixabay.com

 Кандидат листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане“ Владимир Ђукановић рекао је да Србија бележи раст стопе фертилитета, који сада износи 1,63 и истакао да садашња власт значајно улаже у демографију. "Данас добијете 366.000 динара једнократне помоћи за прво дете. За друго дете додатно добијете средства која су веома значајна. За треће дете би у наредних 10 година имали 17.000 евра, а да би за четврто дете у наредних 10 година имали 25.000 евра, са тенденцијом даљег раста. То можемо зато што смо привреду ојачали, зато што економија ове земље све снажнија", поручио је Ђукановић.

Он је подсетио да је садашња власт направила нове клиничке центре у Београду, Нишу, Новом Саду и да се гради један у Крагујевцу.

Ђукановић је поручио људима који живе у иностранству да се врате у Србију, јер са капиталом који су тамо зарадили, у Србији могу да покрену бизнис и да лепо живе и привређују. "Имамо једну меру која је веома важна, ако имамо једног висококвалификованог нашег грађанина, који је негде у иностранству завршио факултет, ако се врати овде и ако га запосли послодавац, тог послодаваца у наредних пет година ослобађамо 70 одсто пореза и свих доприноса да би задржали такао квалитетан кадар, да би остао у нашој земљи", истакао је Ђукановић.

Кандидат листе "Ивица Дачић – премијер Србије“ Славица Ђукић Дејановић рекла је да је популациона политика изузетно значајна и да је неопходно подстицање рађања, у које држава већ значајно улаже.

"На плану подстицања рађања треба да се примењује Стратегија подстицања рађања која има својих 7-8 тачака и да се донесе акциони план у вези са тим", истакла је Ђукић Дејановић и истакла да је биомедицински потпомогнута оплодња за парове који не могу да се остваре ако родитељи на други начин у Србији на највишем нивоу. "За родитеља који не може на други начин да се оствари много значи, јер о трошку РФЗО жена може практично безброј пута имати покушаје, јер се то обично не догоди из првог покушаја", навела је Ђукић Дејановић.

Говорећи о миграцијама из Србије, она је истакла да су оне реалност на нивоу читавог света, па и у Србији, али је оценила да су неке од миграција у стагнацији.

"Такозване стациониране миграције, када неко одлучи да дефинитивно оде и да се не врати, у стагнацији су. Оне се не повећавају", изјавила је Ђукић Дејановић. Она је истакла да радно активног становништа по последњем попису има мање него према попису 2011. године и навела да структуру људи који одлазе углавном чине они који имају унутрашње миграције у Србији.

Она је препоручила грађанима Србије који живе у иностранству да прате како држава напредује у свим сегментима и да праве планове како да се врате.

Кандидат листе "Др Милош Јовановић - Нада за Србију" Милош Јовановић рекао је да се демографски трендови не мењају тако лако и додао је да смо нација која у просеку стари. "Постоје мере, дугорочне су. Неке су економске природе, материјална помоћ. Друге су друштвена подршка рађању и породицама, а треће се тичу идеолошке матрице, којима ће се фаворизовати породичне вредности", истакао је Јовановић.

 Он је подсетио да неразвијене земље и земље у развоју имају највећи прираштај, што је великим делом управо до породичних вредности које гаје у тим друштвима.

Говорећи о питању повратка у Србију, Јовановић је рекао да треба појачати капацитете Србије за повратак људи, да треба вратити министарство за демографију и навео је Израел као пример земље која привлачи своје становништво у емиграцији да дође да живи у њему.

Кандидат листе "Србија против насиља“ Радомир Лазовић рекао је да на једног гинеколога у Србији у просеку иде 5.812 жена, док у Зајечарском округу један гинеколог ради за 11.127 жена, што види као део демографског проблема, као и то да велики број људи има проблема са репродуктивним здрављем.

Лазовић је поручио да људима треба сигурност, а не раст цена и навео да треба да се отклони атмосфера неизвесности, због које се, како је рекао, људи теже одлучују на стварање породице.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести