Ј. Јоксимовић на Политичкој скупштини ЕПП у Бриселу

БРИСЕЛ:  Интернационални секретар Српске напредне странке (СНС) и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је на Политичкој скупштини Европске народне партије (ЕПП) која је одржана у Бриселу.
Ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović na RTS  Foto: RTS/skrinšot
Фото: Министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић на РТС  Фото: РТС/скриншот

Јоксимовић је на почетку обавестила Скупштину ЕПП о томе да су Београд и српски парламент управо ових дана домаћини најширег формата глобалне парламентарне дипломатије ИПУ, чиме се показује несумњиви кредибилитет и углед српског парламента и Србије која на мултилатералном плану показује капацитете сарадње на свим нивоима.

Она је такође известила Скупштину ЕПП о раду странке и политичкој ситуацији у Србији.

Јоксимовић је обавестила о окончаној првој рунди међустраначког дијалога у формату "Жан Моне" у Народној скупштини уз посредовање бивших посланика Европског парламента.

Такође, истакла је да, иако свакако да Србија као земља фаворит за чланство има развијене праксе и оквире демократског и транспарентног изборног циклуса, Влада и владајућа странка активно су показали спремност да се отворено разговара о свим питањима, а све у интересу унапређења изборних услова и друштвено политичких процеса унутар нашег друштва, што је посао сваке одговорне и разборите Владе, а део опозиције који не жели дијалог показује недостатак одговорности према дугорочним интересима грађана Србије.

Јоксимовић је известила и о иницијативи председника Србије Вучића о успостављању " малог Шенгена" са Северном Македонијом и Албанијом, уз отворена врата свима из региона.

То је конкретан допринос регионалној економској сарадњи И активном приступу европским интеграцијама, да не стојимо у месту чекајући ЕУ да се реформише и оснажи своју вољу и способност да настави политику проширења.

Највећи акценат у извештају Јоксимовић је ставила на исказивање озбиљне забринутости Србије у погледу, како је оценила, скандалозног ругања демократији и покушају манипулације изборном вољом Срба на изборима на КиМ, и позвала европске партнере да на озбиљан начин третирају ово питање које подрива ионако лошу ситуацију неповерења на КиМ.

Радни део Политичке скупштине био је посвећен статуторним изменама: предлозима за измене и допуне Статута ЕПП и интерних прописа, побољшању рада Етичке комисије ЕПП: усвајање интерних прописа и Кодекса понашања ЕПП-а. Такође, дефинисани су детаљи програма предстојећег новембарског ЕПП Конгреса који је планиран да се одржи у Загребу.

Јоксимовић се сусрела и са бројним колегама из сестринских партија. Српска напредна странка је придружени члан Европске народне партије, што је највиши степен чланства за странку из државе која још увек није чланица ЕУ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести