Јевтић: Палмер тражио од Срба да се врате у косовску владу

ПРИШТИНА: Потпредседник косовске владе у оставци, Далибор Јевтић, изавио је да је заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер тражио од Српске листе да се врате у привремене приштинске институције.
dalibor jevtic, tanjug arhiva
Фото: Dalibor Jevtić, foto: Tanjug, arhiva

"Наш статус је и даље исти. Ми смо у техничком мандату... Ми смо као политички представници косовских Срба донели одлуку да не учествујемо на састанцима владе", навео је Јевтић у изјави за тв Кљан Косова.

Јевтић је истовремено оценио да "сада није време за трансформацију Косовских безбедносних снага (КБС) у војску".

"Разматрамо могућност да се обратимо Уставном суду. Уколико то одлучимо, не очекујем да ћемо добити неку позитивну одлуку на нашу жалбу", јасан је Јевтић.

Говорећи о оставкама српских чланова КБС који су се повукли из тих снага, Јевтић казао да да је реч о индивидуалним одлукама, те да није разговарао ни са једним од њих, пренела је та телевизија.

Палмер: Ни црвене линије, али ни слепо прихватање договора

Заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер изјавио је за приштински лист "Коха диторе" да америчка администрација у вези са дијалогом Београда и Приштине "нема црвених линија", али и да Вашингтон "неће слепо прихватити било који споразум који две стране постигну".

Палмер је изнео тврдњу да САД желе да Београд и Приштина постигну "мултидимензионални" договор који ће осим политичког аспекта, укључивати и питања безбедности, привреде, трговине, културе и имовине.

Према Палмеру, било би "погрешно веровати да ће коначни споразум садржати само могућу корекцију граница или размену територија".

"Рекли смо лидерима обе стране да немамо црвених линија и не одбацујемо било коју тему за разговор страна у дијалогу, али да то не значи да ћемо слепо прихватити то што споразум могао да садржи. Желимо да стране преговорима дођу до најбољег могућег споразума, ставе га на сто и ми ћемо га размотрити", рекао је Палмер.

Он је навео да "само зато што двојица председника постигну споразум, то не значи да ће бити примењен" и да "председници морају да осигурају да споразум прође одговарајуће механизме за одобравање".

"И ја сам сигуран да ће бити учешћа парламената обе земље", поручио је Палмер.

Наводи се да је, упитан о трансформацији Косовских безбедносних снага (КБС) у војску, Палмер казао да "процес треба да иде на спор, транспарентан и обазрив начин" и да ће га "САД подржати".

"Биће то неколико година дуг процес на начин како су се владе Косова и САД договориле", навео је заменик помоћника америчког државног секретара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести