Јевтић са Јункером, Могерини, Ханом о Заједници српских општина и дијалогу 

Потпредседник косовске владе Далибор Јевтић разговарао је данас у Приштини са председником Европске комисије Жан Клод Јункером, високом представницом ЕУ Федериком Могерини и комесаром за проширење Јоханесом Ханом којима је пренео да је формирање ЗСО у што скоријем времену предуслов за суштински наставак дијалога Београда и Приштине.
dalibor jevtic, tanjug arhiva
Фото: Dalibor Jevtić, foto: Tanjug, arhiva

Он је рекао и да је дијалог Београда и Приштине од изузетне важности и да се једино дијалогом могу решити сва нерешена питања која албански и српски народ на Косову имају, саопштило је Министарство за заједнице и повратак који води Јевтић.

Он је напоменуо и да ће формирањем ЗСО бити олакшан живот Србима у многим областима.

Јевтић је истакао и да је интерес Срба на Косову мир и стабилност и да се једино миром и стабилношћу може изградити бољи положај не само српског већ и осталих народа који на Косову живе.

Он је навео д аима пуно проблема, а да неки од њих већ дуго стоје на путу процеса повратка, као и да је узурпирана имовина проблем који се мора решавати. Такође, сматра да се мора обезбедити боље и сигурније економско окружење у повратничким срединама.

Јевтић је званичницима Европске уније који су данас посетили Косово, такође пренео и да је унутрашњи дијалог о Косову који је покренуо председник Србије Александар Вучић важан за будућност односа на Балкану. Оценио је да је дошло време када се морају решити многа нерешена питања у односима два народа и која већ дуго стоје на путу европске будућности региона.

Навео је и да Срби са Косова поздрављају одлуку председника Вучића да покрене овај важан процес који за циљ има мир и стабилност.

Јункер: Везе Косова и Србије од фундаменталне важности

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер позвао је данас приштинске власти да побољшају везе са Београдом и да ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором, преноси Ројтерс.

Наводи се да је Јункер казао да су "везе Косова и Србије од фундаменталне важности" за пут ка Европи.

РТК на српском језику преноси да се Јункер, у присуству Високе представнице за спољну политику и безбедност ЕУ Федерике Могерини и комесара за европску суседску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, у оквиру прве посете Приштини састао са званичницима косовске владе и да су разговарали о разграничењу са Црном Гором, борби против организованог криминала и корупцији као приоритетним условима за добијање визне либерализације.

Фото: Tanjug (AP Photo/Visar Kryeziu)

Косовски председник Хашим Тачи на заједничкој конференцији за медије са Јункером изјавио је да "очекује да ЕУ, односно Могерини преузме улогу коју јој следује" како би дијалог Београда и Приштине који се одржава у Бриселу био настављен "што пре".

Тачи је изнео тврдњу да су институције у Приштини "посвећене наставку овог дијалога", јер је то, како је рекао, у интересу "двеју земаља".
"Очекујем да ЕУ, односно Могерини преузме улогу коју јој следује, да овај процес почне што пре и да има подршку ЕУ. Дијалог је једини пут који води наше земље напред", оценио је Тачи на коференцији за медије са Јункером.

Хан је по данашњем доласку у Приштину написао на Твитеру да је потребно "да цео регион непредује".
"Добро је бити на Косову. Потреба да читав регион напредује напред на основу индивидуалних заслуга", навео је Хан на овој друштвеној мрежи.

Тачи: Могерини да преузме улогу која јој следује у дијалогу

Косовски председник Хашим Тачи је на заједничкој конференцији за медије са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером изјавио да "очекује да ЕУ, односно (Висока представница за спољну политику и безбедност Федерика) Могерини преузме улогу коју јој следује" како би дијалог Београда и Приштине који се одржава у Бриселу био настављен "што пре".

РТК на српском језику преноси да је Тачи изнео тврдњу да су институције у Приштини "посвећене наставку овог дијалога", јер је то, како је рекао, у интересу "двеју земаља".

"Очекујем да ЕУ, односно Могерини преузме улогу коју јој следује, да овај процес почне што пре и да има подршку ЕУ. Дијалог је једини пут који води наше земље напред", оценио је Тачи на коференцији за медије са Јункером.

Комесар ЕУ за европску суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, који је у делегацији Уније на чијем је челу Јункер, по данашњем доласку у Приштину написао је на Твитеру да је потребно "да цео регион непредује".

"Добро је бити на Косову. Потреба да читав регион напредује напред на основу индивидуалних заслуга", навео је Хан на овој друштвеној мрежи.
Непосредно по доласку у Приштину делегација ЕУ предвођена Јункером започела је разговоре са представицима привремених косовских институција.
У делегацији је и шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести