Јевтић: Вучићева посета КиМ смирила тензије

БЕОГРАД: Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић је изјавио вечерас да је посета председника Србије Александра Вучића КиМ након убиства Оливера Ивановића била правовремена, као и да је смирила тензије и унела мир.
Dalibor Jevtić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"То је била добра рекција и одлука председника Србије, иако тешка због безбедности. Одмах је дошао да разговара са свима, са свим политичким представницима и народом на КиМ", рекао је Јевтић гостујући у емисији Упитник на РТС-у.Каже да је већина њих говорила о реалном животу, а мање о политици.

Истиче и да пад косовске владе и нови изборни процес на КиМ не би било решење у овој ситуацији, пошто би то користило само онима који желе да унесу немире и нападају Србе."Свака наша одлука биће у интересу стабилности и мира", поручио је Јевтић.Он упозорава да је убиство Оливера Ивановић злочин који може да има опасне последице, као и да је то, можда, након погрома 2004. године најтежи догађај за Србе на КиМ.

Нагласио је, такође, да је важно због породице Ивановића, али и због Србије, да се сазна ко је и зашто убио Оливера.Јевтић наглашава да је убиство Ивановића за све био шок и да свако ко јавно наступа не треба да износи информације које би могле додатно да погоршају ситуацију на КиМ, као што је упирање прстом и извлачење закључака, што су поједини радили.

Каже да је као члан косовске владе тражио да се дозволи представницима државе Србије да се укључе у истрагу, јер то може да допринесе помирању.Према његовим речима, ако будемо размењивали информације брже ћемо доћи до одговора."Ово није догађа на коме треба политизовати нити јефтине политичке поене".

Јевтић је рекао да и да то убиство треба да буде опомена за српски народ и да мора да се спречи сваки даљи покушај дестабилизације, као и да циљ треба да буде мир и стабилност, јер једино то може да допринесе да Срба буде више на КиМ.Рекао је и да је повратак узурпиране имовине једна од највећих препрека за повратак Срба и да се зато припрема мехнизам који ће бити обавезујући и да за сада постоји сагласност косовске владе по том питању.

Реч је формирању посебног "панела", како наводи, који ће се само тиме бавити.

"Све процедуре за сада смо завршили и доћи ће до изгласавања овог предлога унутар међуминистарске комисије за повратака и касније на влади и аутоматски ће то тело моћи да почне са радом. Циљ је да све случајеве узурпиране имовине из општинских судова или где год се налази пребацимо на тај панел који ће то брже решавати", навео је Јевтић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести