Јевтић: Боравак Вучића на КиМ ће Србима улити сигурност

БЕОГРАД:  Србима на КиМ је циљ јединство и мир и веома је добра ствар што ће председник Србије Александар Вучић боравити на Косову у суботу и недељу, изјавио је данас министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић. 
dalibor jevtic
Фото: Tanjug (video arhiva)

"Мислим да ће то Србима дати и улити и сигурност", рекао је Јевтић који је изразио наду да ће Срби са КиМ имати прилику да са председником Србије разговарају о ситуацији. 

"Убиство Ивановића јесте терористички акт. Све што се Ивановићу дешавало у последњих неколико година и оптужница и све оно кроз шта је он пролазио очигледно није било слуцајно. Ово што се јуче десило је можда добро испланирана ствар", оценио је Јевтић. 

Јевтић је казао да убиство Оливера Ивановића не треба користити у политичке сврхе, те да треба урадити све да се добије одговор ко је и зашто то учинио.Каже да је тражио да се додатно заштите Срби на КиМ посебно у повратничким срединама. 

"Тразићу данас да се омогући укљуцивање државних органа Србије у истрагу. Мислим да је то потреба и због поверења. Овај случај захтева да се што пре добије информација ко је и зашто ово учинио", рекао је Јевтић.

Сматра да ће одговор на то питање и породици којој је, каже, најтеже, мало умањити бол. 

 

Ђурић: Вучићева посета веома важна и пресудна за Србе

БЕОГРАД: Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је данас Србе на Косову и Метохији и централној Србији да остану мирни и сабрани и да не дозволе, како је рекао, да наседамо на шићарџијску политику оних који би да нас поделе.

Ђурић је за Јутарњи програм Пинка рекао да до сада није добијена ниједна једина информација везано за проналажење починиоца овог терористичког акта, те поновио да ће председник Александар Вучић за викенд бити са својим народом на Косову и Метохији.

Та посета, истакао је, веома је важна и пресудна за окупљање и оснаживање народа у овом тренутку за издржимо тежак ударац који смо добили убиством Оливера Ивановића.

Ђурић је оценио да ће убиство Ивановића имати озбиљне последице с обзиром на то да је реч о најтрагичнијем догађају за наш народ у целини.

Истакавши да наши надлежни органи раде све што је у овом тренутку потребно, Ђурић је указао да је главни циљ терориста био да се међу Србе унесе страх, паника, да се изазове хаос и нереди и да се можда пружи повод да Албанци "заврше оно што смтрају да треба да заврше на северу Косова".

"Зато је наш најбољи и најснажији одговор да урадимо супротно од оног што они желе. Они желе да се поделимо, а ми треба да се окупимо, да се саберемо и ујединимо. И зато председник Вучић иде на КиМ, да буде са својим народом у овом најтежем тренутку, да буде са Србима тамо где је најтеже, за ралику од оних који би да искористе ситну шићарџијску политику", навео је директор владине канцеларије за КиМ.

Председник Вучић са сарадницима обићи ће север Митровице, централно Косово и неке енклаве, јер, додао је, нама је сада место на КиМ. 
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести