Јоксимовић и Едштадлер: Самит прилика за јасан сигнал ЗБ

Јоксимовић је изразила очекивање да ће ЕУ препознати остварени напредак Србије и региона и пружити подршку наставку реформског процеса, али и да ће наставити да улаже у регион како би помогла и допринела свеобухватном опоравку.
joksimovic
Фото: Tanjug (video)

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је телефоном са савезним министром Аустрије за ЕУ и уставна питања Каролином Едштадлер о предстојећем видео Самиту лидера ЕУ-ЗБ, билатералној сарадњи двеју држава и подршци Аустрије европским интеграцијама Србије, као и о припремама за ублажавање мера у обе државе након кризе коју је изазвала пандемија ковид-19.

Саговорнице су размениле позиције и мишљења о најважнијим аспектима предстојећег Самита на највишем нивоу - пре свега у контексту најављене комуникације Европске комисије и декларације које имају за циљ да помогну у решавању последица пандемије ковид-19, подстакну социо-економски опоравак региона, али и да укажу на значај заједничког европског одговора на новонасталу кризу.

Како је саопштило Министарство за европске инеграције, Јоксимовић је нагласила да Србија искрено цени подршку коју Аустрија пружа Србији и региону у процесу европских интеграција, и истакла да је пандемија показала да је Србија достигла значајан ниво напретка.

„Србија је бројним примерима доказала да је кредибилан партнер ЕУ и да може успешно да допринесе развоју најважнијих европских политика и заједничком одговору и деловању ЕУ на различите кризе“, нагласила је Јоксимовић.

Говорећи о Самиту лидера ЕУ-ЗБ, Јоксимовић је изразила очекивање да ће ЕУ препознати остварени напредак Србије и региона и пружити подршку наставку реформског процеса, али и да ће наставити да улаже у регион како би помогла и допринела свеобухватном опоравку.

У том смислу, како је истакла, значајан сигнал Европске комисије управо представља и најављени Економски инвестициони пакет за одрживи развој региона чији ће детаљи бити познати до краја године.

Едштадлер је представила јасну позицију подршке Аустрије Западни Балкан и истакла да чињеница да Самит није одложен или отказан указује на спремност ЕУ да Западни Балкан задржи у фокусу.

Она је нагласила да Србија и регион имају подршку Аустрије на свом путу ка пуноправном чланству у ЕУ, као и да ће Аустрија наставити да снажно подржава и промовише кредибилну политику проширења ЕУ и интеграцију Западног Балкана.

Јоксимовић и Едштадлер су се сагласиле да ће Самит ЕУ-Западни Балкан бити јединствена прилика да се искаже заједничка спремност да се унапреди сарадња по кључним питањима и омогући динамични процес приступања уз свеобухватан подстицајни економски пакет ЕУ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести