Јоксимовић: Србија води одговорну и промишљену европску политику

БЕОГРАД:  Влада Србије не даје нереална обецања, већ помно прати десавања у Европи и свету и настоји да на свеобухватан, и за насу земљу и грађане најбоји нацин, спроводи одговорну и промисљену европску политику, изјавила је вечерас министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. 
joksimovic, tanjug arhiva
Фото: Jadranka Joksimović, foto: Tanjug, arhiva

"За разлику од оних који су давали нереална обецања - да ћемо ући у ЕУ 2007 и 2012, ми упорно и стално радимо на реформама, бавимо се јацањем економије, финансијском консолидацијом и реформама у области владавине права у циљу усклађивања са најбољим европским стандардима", рекла је Јоксимовић Танјугу упитана да прокоментарише саопштење ДС у коме се изражава сумња да је Влада Србије озбиљно посвећена ЕУ интеграцијама и помиње ранија изјава министарке.

Јоксимовић у реаговању истиче да је годину 2025, као потенцијални датум уласка у ЕУ, одредила Европска комисија у Стратегији просирења, а не Влада Србије. 

"Сматрам да је датум реалан и да досадасња динамика преговора одразава ту реалност. Најавила сам да Србија мозе до 2023. да отвори и затвори сва преговарацка поглавља како би до краја те године преговори и званицно били затворени и Србија до краја 2025. усла у ЕУ. Ову динамику су потврдили и највиси званицници ЕУ који су је оценили амбициозном али и реалном и изводљивом", указала је Јоксимовић.

Она је подсетила да је Национални програм за усклађивање законодавства са правом ЕУ (НПАА) одредио крај 2021. као временски оквир за заврсетак процеса усклађивања управо имајуци у виду агенду 2025. 

"Није довољно само усвојити законе, потребна је и њихова ефикасна примена како би се поглавља затворила. Управо зато смо предвидели оквир који оставља простор до краја 2023 да ЕУ потврди да се прописи и стандарди примењују и донесе одлуку о затварању приступних преговора са Србијом", прецизира министарка.

Она наводи и да је за испуњавање услова за улазак у ЕУ потребна озбиљна и одговорна реформска политика. 

"Не можемо себи да дозволимо још једну неуспелу реформу правосуђа као 2010. Европска унија је Србију препознала као једну од предводница процеса европске интеграције што је директан резултат реформи које је спровела и спроводи Влада Србије. Само наставак такве политике може Србију да уведе у ЕУ, сто потврђује и недвосмислена подршка грађана Србије која константно јача од избора 2012 до данас", истакла је Јоксимовић.

Она каже да је ДС очигледно остала странка која је само на речима европска странка, а која "не види и не бави се разумевањем стратешких праваца и промена у Европи и свету, улогом и местом интереса Србије и наших грађана у новим закомпликованим околностима, а камоли суштинским унутрашњим реформама које, за више од деценију на власти, нису започели". 

Јоксимовић истиче да су већ пет година СНС, Вучић и владе које су формиране вратили Србију на здраву европску и реформску трасу, побољшали углед и репутацију наше земље, чиме смо постали озбиљан партнер са којим се разговара и који се постује. 

"Декларативна проевропска прича је давно декласирана код грађана, сада се мере само резултати и напредак, и зато ћемо, уз подршку грађана и довести земљу у ЕУ, што ће бити добро за све грађане", поручила је Јоксимовић.

Залагање Србије за стабилност региона важно и за стабилност ЕУ

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са председником Италијанског друштва за међународну организацију Франком Фратинијем о наставку процеса приступању Србије Европској унији и односима са том организацијом, реформама које се спроводе током европских интеграција, приликама у региону и осталим важним темама.

Фото: Tanjug

Јокисмовић и Фратини сагласни су да је залагање Србије за стабилност региона важно и за стабилност ЕУ. Такође, констатовали су да је она кључни фактор којим се обезбеђују мир, сарадња и напредак и да би стога, вредности на којима инситирамо, требало да афирмишу и остали. 

"Србија је и до сада показала да заслужује да буде пуноправан део ЕУ", указао је председник Италијанског друштва за међународну организацију Франко Фратини и потврдио да ће на све начине подржати наш процес евроинтеграција. Уверен је да је опредељеност владе да буде активан и поуздан партнер примећена у ЕУ, пре свега кроз отварање поглавља. 

Фратини оцењује да су реформе у Србији дале конкретне резултате и да користе развоју привреде, превасходно кроз нова инострана улагања.Јоксимовић и Фратини су констатовали да се актуелна превирања у међународним односима значајно рефлектују и не европску политику и уопште политку проширења. 

Јоксимовић је, у том смислу, нагласила да је од велике важности да Србија настави да својом промишљеном и одговорном европском политиком буде присутна и правовремено информисана о променама које се дешавају.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести