Кфор од јутрос на прилазима хидроелектрани Газиводе

ЗУБИН ПОТОК: Припадници Кфора од јутрос су распоређени на прилазима језеру и хидроелектрани Газиводе, у општини Зубин Поток.  На прилазима Газиводама налази се више џипова с припадницима америчке војске, с пушкама, јавља извештач Танјуга са лица места. 
kfor
Фото: Tanjug (Kfor)

Они истичу да се не ради о блокади, већ, како је раније и саопштио Кфор, о делу планиране редовне вежбе међународне мисије.
Војници Кфора стоје покрај пута, не спречавајући прилаз језеру, као ни хидорелектрани.

На Косову данас, након бројних шпекулација, упозорења, па и претњи премијера Рамуша Харадинаја Србима да не покушавају да успоставе аутономију због истека рока за успостављање Заједнице српских општина, међу Србима влада узнемиреност.

Највише се стрепи на северу, где се, због такве атмосфере, стрепи од могућности преузимања од стране приштинских власти.

Газиводе су у протеклом периоду биле често помињане као “мета” приштинских власти, које желе да их “укључе” у косовски енергетски систем.

Председник Србије Александар Вучић раније је више пута изјавио да нема говора о томе.


Вучић: Надам се да ће Кфор да ради свој посао

Председник Србије Александар Вучић изјавио је  данас да се нада да ће Кфор да ради свој посао на КиМ, уз подсећање да свој посао Кфор није радио када је нападнут Марко Ђурић, али да на то нису реаговали ни неки домаћи политичари, нити неки црквени великодостојници. 

Надам се да ће Кфор да ради свој посао иако га нису радили 26. марта када је нападнут и хапшен Марко Ђурић, рекао је Вучић новинарима. 

Не зна се зашто су сви скочили и нико не зна зашто сви одједном. Нигде се нису тада чули досовски лидери на КиМ, који не могу три гласа тамо да добију, јер их сви познају ко су, нити неки црквени великодостојници, који реч нису рекли поводом хапшења Марка Ђурића, јер су то радили легални органи државе Косова ваљда, па ваљда зато није било потребе да се било ко од њих изјашњава, приметио је Вучић. 


Језеро и хидроцентрала Газиводе, код Зубиног Потока, и трафостаница Валач су кључни енергетски ресурси на северу Косова, у власништву Електропривреде Србије.

Газиводе, према неким проценама, приходују десетине милиона евра годишње.

Део система је и канал Ибар-Лепенац, који је практично витални водни ресурс за територију КиМ, почев од снабдевања водом, преко наводњавања до расхлађивања Термоелектране “Обилић”.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести