Коха: Османи тражила уклањање фусноте

ПРИШТИНА: Приштинска Коха пише да се председница привремених институција Вљоса Османи на јучерашњем самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи који је одржан у Турској успротивилиа звездици и фусноти поред имена Косова и да је тражила да се они уклоне са докумената који се усвајају.
 Vjosa Osmani Foto: Tanjug/video
Фото: Вјоса Османи, Фото: Танјуг/видео

"Председница Османи је гласала за закључке овог самита, под условом да се звездица и фуснота уклоне испред имена Косова. Захтев за њихово уклањање поднет је председавајућем и у писаној форми. Самит још увек траје, а коначни документи су у усаглашавању", навела је Коха позивајући се на извор из косовске делегације.

Према сазнањима Кохе, извори из косовске делегације тврде да су нетачни наводи српске премијерке Ане Брнабић о усвајању докумената са самита.

Брнабић је јуче изјавила да су пленарни састанак Процеса сарадње ЈИЕ у Анталији обележиле две ствари - чињеница да је и Приштина гласала за све документе, иако је у њима Косово означено са звездицом, као и то што се Османи у једном тренутку позвала на Бриселски споразум.

На седници су усвојене заједничка Декларација као и Стратешки документ за Југоисточну Европу, као и годишњи извештај Савета за регионалну сарадњу.

"Мени је важно да су сви документи усвојени, јер могу бити усвојени само једногласно. Да је било ко гласао против, не би могли да се усвоје. Занимљиво је да Вјоса Османи, иако је изразила резервисаност, није гласала против, нити је била уздржана", рекла је Брнабић.

Додала је да, примера ради, у Стратешком документу на сваком месту где се помиње Косово, оно није смо са звездицом, већ и са фуснотом.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести