Командант Кфора: Једна реченица на Косову може да буде искра проблем

КОСОВСКА МИТРОВИЦА:  Командант Кфора Лоренцо Д' Адарио изјавио је да је забринут због реторике која је у употреби на Косову и упозорио да једна реченица може да буде искра за веће проблеме.
KFOR_04-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

Д' Адарио у интервјуу "Радију Контакт плус" оцењује да је ситуација на Косову мирна и да он не види ни једну намеру да се изазову инциденти.

"Оно због чега сам више забринут је реторика која је у употреби, јер једна реченица може да буде искра која може да доведе до неких већих проблема и ја стално апелујем на све говорнике, све људе, да буду пажљиви да својим речима не изазову неке дубље последице", упозорио је командант Кфора.

Наводи се да се Д''Адарио осврнуо и на најаве да би општина Северна Митровица могла да буде укинута, као и на, за Србе спорну, одлуку косовске владе у вези статута Трепче, казавши да је он војник, а да су то политичке одлуке.

"Мислим да је по овом питању радила демократија, односно изабрани представници. Оно што мене забрињава као команданта Кфора и о чему би људи требало да размишљају су последице усвојених одлука", рекао је Д' Адарио.

Командант Кфора каже да ће војници Кфора остати да чувају манастир Високе Дечане.

"Свакако ћемо остати код Високих Дечана све док безбедносна ситуација то захтева и док су наше процене такве. Ми о овом питању активно разговарамо са Српском православном црквом (СПЦ) као и институцијама на Косову како би смо узели у обзир безбедност манастира али и интересе оних који живе у околини манастира", навео је Д''Адарио.

На питање да ли у овој години очекује правно обавезујући споразум између Приштине и Београда, командант Кфора је казао да се ради о тешком и великом питању, да не жели да се меша у рад политичара, али да се нада томе и када наду да ће се то десити.

"У разговорима са мојим претпостављенима, са командом НАТО и људима у међународној заједници, једно је уврежено мишљење да постоји моментум да ће доћи до политичког решења, да има добрих корака ка томе. Надам се да ће представници искористи моменат да то реше у корист свих људи а највише омладине", рекао је Д' Адарио.

Он је у интервјуу говорио и о трансформацији Косовских безбедносних снага (КБС) у Војску Косова."Прво, што се тиче транзиције КБС, то је један процес од минимум десет година и у овом тренутку се нису нешто ствари промениле од 13. децембра прошле године, односно дана пре самог изгласавања транзиције", оценио је командант Кфора.

Он је још једном истакао да је проблем реторика, када се ствара ситуација као да ће то бити одмах, иако се ствари нису толико промениле.

"Као што сте видели, НАТО поново процењује свој однос према КБС, оно што ја свакако тражим у овом тренутку је да се људи сусдрже од непотребних изјава у вези овог процеса. Ако могу да додам, разговарао сам са саговорницима са обе стране и могу да кажем да они раде напорно ка томе да смање то погрешно разумевање целе ствари", рекао је Д''Адарио.

Он је подсетио да мандат Кфора проистиче из Резолуције 1244 Савета безбедности УН и да је Кфор распоређен да се брине о сигурном и безбедном окружењу на целој територији Косова."Ми ћемо радити проактивно и непристрасно како би сви били упознати да смо ми ти који пружамо сигурно и безбедно окружење", казао је командант Кфора.

Он је додао да ће присуство Кфора на Косову трајати онолико колико услови на терену то дозволе и захтевају.

"Што се тиче нас у Кфору, НАТО, чланицама Кфора, видим велики напор да се дође до боље безбедносне ситуације. Могу да кажем да ћемо ми пружати сигурно и безбедно окружење све док НАТО не буде одлучено другачије. Не можете имати дијалог без сигурности на терену, без основе безбедности на терену, а наша мисија је да то пружимо и мислим да је наша мисија по том питању веома важна", закључио је командант Кфора.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести