Комесаријат: Неодговорна и злонамерна кампања Обрадовића

БЕОГРАД:  Комесаријат за избеглице и миграције, поводом, како истичу, неодговорне и злонамерне кампање коју против система управљања миграцијама у јавности води посланик Бошко Обрадовић, са жаљењем данас констатује да се несрећа ових људи користи за давање неодговорних изјава и потписивање петиција заснованих на нетачним тврдњама.
bosko obradovic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Не постоји никакав план о насељавању миграната у Србији, о куповини кућа или сеоских имања за њих, као што за њих Србија није земља у којој желе да остану, већ пролазна станица на путу ка ЕУ, навео је Комесаријат у саопштењу.

Поводом навода о томе да ће у Србију из Аустрије, Немачке и других земаља ЕУ бити враћени мигранти из Азије, који нису тамо добили азил, Комесаријат за избеглице и миграције, као институција која је законом овлашћена да се бави прихватом, нагласио је да није примила ниједног таквог депортованог мигранта.

Комесаријат за избеглице и миграције подсећа да је Законом о управљању миграцијама прописано да су јединице локалне самоуправе у обавези да формирају Савете за миграције.

Ти савети, како се наводи, дужни су да усвајају локалне акционе планове, који се између осталог, тичу и реаговања у случају повећаног прилива миграната, какав је Србија имала 2015.године када је преко њене територије прешло више од милион миграната са Блиског истока на путу ка ЕУ.

"Посланику Двери Бошку Обрадовићу је још 2017. године, поводом усвајања ЛАП-а, званично одговорено на посланичко питање и објашњено да предлог Локалног акционог плана у Чачку не предвиђа насељавање миграната у том граду, већ куповину кућа и стамбено збрињавање наших сународника избеглих из Хрватске и Босне и Херцеговине и интерно расељених са Косова и Метохије", навео је Комесаријат.

Што се миграната тиче, каже се у саопштењу, Чачак и све друге локалне самоуправе треба да ојачају сопствене капацитете и да буду спремне у случају повећаног прилива миграната, што је процес који нико не може да предвиди.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести