Курти: Неуставна намера Тачија о формирању нове владе

ПРИШТИНА: Премијер техничке владе привремених приштински институција, Аљбин Курти, упозоро је косовског председника Хашима Тачија да је неуставна његова намера да формира нову владу без распуштања парламента и нових избор када се за то буду створили услови, односно по завршетку пандемије.
kurti
Фото: Танјуг/видео

“Ви и неке политичке странке покушавате да наметнете неуставан начин решавања актуелне политичке ситуације”, навео је Курти у писму Тачију, пренела је РТК.

Курти каже да жали због тога што Тачи отворено исказује намеру да формира нову владу без расписивања избора што је, сматра, директно кршење устава и одлуке уставног суда.

Курти мисли да Тачи и његове надлежне службе нису добро протумачиле устав и одлуку уставног суда и истиче да није у надлежности косовског председника да процењује интересе политичких партија, већ да, како каже, “штити државне интересе”.

Према његовим речима, Тачи је прекршио устав и када је одржао консултације са представницима политичких странака ради договора о могућности превазилажења актуелне политичке кризе.

Подсећа Тачија да се тим консултацијама одазвао, али у својству “актуелног премијера”, те да су с њим била и два саветника, који нису чланови Покрета Самоопредељења.

Тачи је од Куртија раније тражио да као странка са највећом подршком на октобррским изборима предложи новог кандидата за формирање приштинске владе, након што је актуелној влади изгласано неповерење.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести