Курти: Покушаји да се идеја о подели Косова врати на сцену

ПРИШТИНА: Вршилац дужности косовског премијера, Аљбин Курти, тврди да политички представници Београда и Приштине желе сукобе на северу косовске територије с циљем реализације идеје о размени, односно подели косовске територије.
kurti
Фото: Танјуг/видео

Курти је у видео прилогу објављеном на његовом фејсбук профилу тако протумачио обзнањивање одлуке да се за општине Северна Митровице и Звечан прогласи карантин због спречавања ширења коронавируса.

Одлуку о томе је, каже, донело косовско министарство здравља, али нису хтели да је обзнањују на сва звона да не би узнемирили грађане.

"Постоје политичари и високи званичници у Београду, а такви постоје и у Приштини, који желе сукоб на Косову, посебно северно од Ибра”, рекао је Курти.

Тврди да дизањем тензија ти политичари желе да испровоцирају инциденте на северу Косова.

“Њихов територијални пројекат размене, уколико се спроведе, изазвао би нове сукобе и крвопролиће. Тај пројекат није успео. Сада желе ту тему о територијалној размени, односно подели Косова да врате на сцену”, сматра Курти.

То исто се, према његовим тврдњама, по сваку цену желело и покушајем увођења ванредног стања, али им то није успело.

У обраћању одлазећи косовски премијер каже да не верује онима који тврде да су за одбрану “суверенитета и интегритета Косова”, а пре две деценије су допустили поделу Митровице на северни и јужни део.

Не верује им, јер су, како каже, управо ти одлучили да “свргну” његову владу након 50 дана на власти.

За такве политичаре је рекао да се не боре за “државу”, већ за власт.

У том контексту је поменуо председника привремених приштинских институција Хашима Тачија, за којег је рекао да се понаша као да је у опозицији и упоредио га са, како је казао, “лисицом којој гори реп”.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести