Курти: Примена реципроцитета биће постепена

ПРИШТИНА: Вршилац дужности премијера привремених косовских институција Аљбин Курти рекао је након ступања на снагу одлуке косовске владе да таксу на робу из Србије замени постепеним увођењем реципроцитета, да то "проширује могућности међусобног поштовања држава и права".
kurti, tanjug
Фото: Aljbin Kurti, foto: Tanjug/ Video,arhiva

Он је на свом Фејсбуку написао да ће примена мера реципроцитета од стране косовских власти бити постепена и сразмерна понашању српских власти.

"Реципроцитет, у принципу и на делу, проширује могућности међусобног поштовања државе и права. Не постоји суштински развој нашег региона ако су дозвољени напори да се Република Косово и њени грађани поставе као неједнаки. Тако наша одлука потврђује једнаке међудржавне односе, поштовање универзалних права и ствара атмосферу правде између друштава", написао је Курти.

Како је додао, "Општи споразум о царинама и трговини" (ГАТТ) из 1947. године, измењен 1994. године, који је оснивачки инструмент Светске трговинске организације, признаје основна начела реципроцитета и недискриминације.

"Ови принципи се примењују за обезбеђивање једнаког третмана страна у трговинским политикама уклањањем баријера", написао је он.

Курти је додао и да је од ступања на снагу ЦЕФТА, 2007. године Србија примењивала бројне нецаринске трговинске баријере за Приштину, укључујући транзитне, техничке и политичке препреке.

"Дакле, Србија је нанела штету извозницима и увозницима из Републике Косово што је резултирало високим трговинским дефицитом за нашу земљу", тврди Курти.

У објави је Курти навео и мере које Београд примењује као нецаринске баријере, а међу којима су означавање производа под патронатом ЕУ, непризнавање возила регистрованих на Косову, непризнавање професионалних квалификација и докумената.

Курти је додао и да мора да постоји принцип међусобног поштовања "тако да не постоје препреке између две државе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести