Лајчак и Ескобар састали се са Куртијем

ПРИШТИНА: Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар састали су се вечерас са премијером привремених приштинских институција  Аљбином Куртијем у Приштини.
Gabriel Eskobar/state.gov
Фото: state.gov/Gabriel Eskobar

Састанак је требало да почне у 20 часова, али је одложен за 20.45 часова, преноси Репортери.

Како додаје, очекује се да ће се Лајчак и Ескобар сусрести и са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи и лидерима опозиционих партија.

Коха је раније данас пренела да се очекује да Лајчак и Ескобар посете и север КиМ.

 Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је да ће Лајчак и Ескобар, који сутра долазе и у Београд, поновити европске и америчке позиве двема странама да одмах деескалирају ситуацију и предузму кораке ка постизању одрживог решења.

Како је најавио, Лајчак ће, након ових разговора, о стању на терену обавестити високог представника ЕУ Жозепа Бореља, који ће о томе известити земље чланице блока.

Земље чланице ЕУ ће потом донети одлуку о наредним корацима, додао је Стано.

Стано је подсетио да је Борељ, у име свих 27 чланица ЕУ, позвао две стране на предузимање мера за деескалацију ситуације.

До заоштравања ситуације на северу КиМ дошло је након што је Приштина силом, уз подршку полиције, у зграде општина на северу КиМ послала албанске градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали.

Срби на КиМ су у септембру прошле године напустили привремене приштинске институције због непоштовања Бриселског споразума од стране Приштине, упада специјалних јединица тзв. косовске полиције на север КиМ и противправних хапшења Срба на КиМ. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести