Посланици одлучили: Лакше до вештачке оплодње

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије усвојили су Закон о биомедицински потпомогнутој оплодњи (БМПО) који предвиђа формирање банке репродуктивних ћелија, ткива и ембриона у Србији, могућност њиховог увоза и извоза, а у циљу више поступака БМПО и већу успешност и као и стари закон забрањује сурогат материнство због злоупотреба и комерцијализације.
skupstina srbije Fonet
Фото: FoNet

Нико од посланика није био против усвајања Закона о БМПО, а за је гласало 138. Закон прецизира поступке добијања, обраде, испитивања и расподеле репродуктивних ћелија, њиховог продуженог чувања, правила увоза и извоза, мере надзора, инспекцију у центрима за БМПО.

Одредбе закона односе се на брачне или ванбрачне супружнике, жене без партнера или појединце који чувају полне челије за будућу потпомогнуту оплодњу.

Министар здравља Златибор Лончар, приликом образлагања закона посланицима је рекао да је област биомедицински потпомогнуте оплодње до сада била уређена Законом о лечењу неплодности, поступцима БМПО и актима који нису довољно прецизно уредили ту делатност и та област није била по стандардима праксе и прописима ЕУ.

Вантелесна оплодња, према досадашњим решењима, била је бесплатна само за неплодне парове који испуњавају услове и то у ограниченом броју покушаја.Према речима Лончара, БМПО мора бити доступнија.

Закон утврђује правила рада државних и приватних клиника, такозваних Центара за БМПО, банака дарованих ћелија и ембриона, Управе за биомедицину и инспекције.

Циљ новог закона је повећани број изведених поступака БМПО и повећан број успешности поступака, очување плодности и лечење неплодности путем БМПО, наводи се у образложењу закона.

Биће смањени трошкови поступка, а нови закон најпре је утврдио ко може да обавља ту делатност и направио јасну разлику између центара за БМПО, који поред здравствених установа укључују и приватну праксу.

Због повећане учесталости неплодности у Србији протеклих година и потребе да се што већи број парова укључи у поступак, указала се потреба да се та услуга учини доступнијом што већем броју парова и банака репродуктивних ћелија, ткива и ембриона, изјавио је Лончар.   Нови Закон јасно дефинише Банку репродуктивних ћелија, ткива и ембриона и прецизира која здравствена установа може да обавља послове банке.

Закон је дозволио могућност увоза и извоза под конктолисаним условима, прописује строга правила у успостављану система квалитета БМПО, и створа услове да грађани Србије могу бити даваоци својих репро ћелија и да могу да учествују у поступку са дарованим ћелијама. Новим законом, као и старим, забрањено је сурогат материнство, пре свега због злоупотреба и комерцијализације. Закон о трансфузијској медицини усвојен је са гласова.

Тај закон би требало да уреди и уједначи организацију прикупљања крви.Главна новина је да ће уместо досадашњих 47 болничких банака крви, трансфузиолошких служби, убудуће постојати четири овлашћена центра за прикупљање, обраду, тестирање и дистрибуцију крви.

Центри у Нишу, Новом Саду, Београду и Крагујевцу биће међусобно повезани информационим системом, али и са свим болницама. Лончар је предочио да држава тим законом дефинише количину потребне крви према броју становника - годишње мора да се обезбеди 250.000 јединица крви, а сада се прикупља између 230.000 и 240.000 јединица.

Посланици су усвојили данас и Закон о трансфузијској медицини.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести