Линта: Хапшење Стевановића представља застрашивање преосталих Срба у Хрватској

БЕОГРАД:  Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да хапшење крајишког Србина Љубомира Стевановића (47) из Вуковара представља континуитет планског застрашивања преосталих Срба у источној Славонији и шире у читавој Хрватској, саопштио је Савез Срба из региона.
miodrag linta mc.rs
Фото: mc.rs

Како је рекао, стратешки циљ је да се прогнаним Србима пошаље "злокобна порука" да се не враћају нити чак посећују своја имања, а малобројним Србима који живе на својим огњиштима да се присиле на одлазак, додајући да је "јасно да Хрватска не одустаје од политике цементирања етничког чићшења крајишких Срба".

"МУП Хрватске сумњичи Љубомира Стевановића да је с другим починиоцима током рата тј. априла 1992. године као 15-годишњак учествовао у Вуковару у физичком злостављању и силовању једне девојке од 19 година. Љубомир Стевановић је рођен 1976. године у Вуковару где је живео и радио до пре неколико година када је из економских разлога отишао у Шведску. Он је у суботу 29. јула са породицом допутовао авионом из Осла у Београд. Из Београда је кренуо за Вуковар али га је на граничном прелазу Товарник ухапсила хрватска полиција", рекао је Линта.

Он је додао да је очигледно реч о монтираном процесу јер да је Стевановић то учинио сигурно не би остао да живи у Вуковару дуги низ година после интеграције источне Славоније у уставни оквир Хрватске 1998. године. 

Линта је позвао владу да обезбеди новчана средства с циљем да се пружи правна и финансијска помоћ Љубомиру Стевановићу и свим другим српским борцима које, како је навео, смишљено прогоне етнички мотивисана правосуђа у Хрватској и БиХ.

У саопштењу се наводи да је Стевановић седми Србин које је ове године ухапшен по хрватским потерницама због наводно почињених ратних злочина, а да је досада ухапшено 188 Срба.

Према подацима Државног тужилаштва Хрватске у претходних 30 година покренут је кривични поступак против 4.000 особа, од којих је осуђено 707, пресуду чека 499, а истрага се води против 139 особа, те да већину чине Срби, наводи се у саопштењу.  

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести