Линта: Не постоји воља хрватских власти да одбаце НДХ

БЕОГРАД: Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта изјавио је да без одбацивања усташтва у Хрватској није могуће говорити о добрим односима две земље.
donja gradina jasenovac
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

У Јасеновцу су у петак представници Срба, Јевреја, Рома и Удружења антифашиста, одржали комеморацију жртвама тог злогалсног усташког логора у Другом светском рату, а РТС подсећа да је ово већ четврта година да се дан пробоја логораша обележава у две колоне, па ће хрватска државна церемоније бити у недељу.

Линта је у Јутарњем дневнику РТС-а казао да не постоји политичка воља хрватских власти да се одбаци усташка Независна држава Хрватска (НДХ).

Ви имате чињеницу да представници хрватске власти понекад јавно кажу да је Хрватска настала антифашизмом, али читава политичка пракса у Хрватској показује да је НДХ темељ данашње Хрватске, рекао је Линта.

Према његовим речима, трагична је и чињеница да европске институције, Брисел, Берлин и Вашингтон, ћуте на рехабилитацију НДХ и усташтва у Хрватској, што није добро.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести