ЛСВ: У Новом Саду нема места за фашисте

НОВИ САД: Исписивање графита у славу Димитрија Љотића и Милана Недића, као и оштећење мурала посвећеног толеранцији у Новом Саду још је један доказ да фашисти подижу главу, оцењује у данашњем саопштењу Лига социјалдемократа Војводине, која очекује да убрзо буду позната имена починилаца и да они буду кажњени. 
LSV logo
Фото: Dnevnik.rs

Како наводе у саопштењу, Нови Сад је поносан на своју антифашистичку традицију и у њему нема места за фашисте нити за графите којима величају своје идеологе, узоре и мржњу.

"Зато не постоји ниједан разлог због којег би надлежни државни органи ћутке посматрали деловање "Српске акције", кажу у градском одбору ЛСВ Новог Сада. 

Како је раније пренела Б92, чланови ултрадесничарске организације "Српска акција" исписали су на неколико зграда у Новом Саду фашистичке графите и поруке подршке Димитрију Љотићу и Милану Недићу.

Такође, они су оштетили мурал на углу Шафарикове и улице Стефана Стефановића који је нацртан 2015. и посвећен је љубави према Новом Саду и толеранцији коју град негује. 

Омеровић: Хитно привести правди оне који величају фашизам

БЕОГРАД:Председнк скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић позвао је државне институције да одмах пронађу и приведу правди оне који величају фашизам.

По његовој оцени, графити у Новом Саду којима се величају Милан Недић и Димиртије Љотић представљају појавне облике фашизма на које је потребно хитно реаговати ."Не смемо дозволити да се на овај начин понижавају фашистичке жртве..Не смемо дозволити да мешовита Војводина постане полигон за рекламирање фашиста," навео је Омеровић у саопштењу.

Ако прећутимо данас графите...сутра ћемо ћутати о разбијеним прозорима на кућама оних који нису по вољи таквих, упозорио је он. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести