Лутовац: Придружили се и самостални посланици у захтеву за интерпелацију

БЕОГРАД: Шеф посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац поновио је данас да је део опозиције покренуо процедуру за интерпелацију потпредседника Владе и министра финансија Синише Малог, наводећи да су се њиховом захтеву придружили и поједини самостални посланици.
s
Фото: Youtube Printscreen

Процедуру за интерпелацију су покренули посланици ДС, Уједињени, Народна странка, Зелено-леви блок, Морамо-Заједно, а на конференцији за новинаре у парламенту која је одржана тим поводом су се појавили и посланици Енис Имамовић и Александар Оленик.

За покретање интерпелације потребно је 50 посланика, а Лутовац каже да их има и више од тога - 55.

“Непосредни повод за покретање процедуре јесте оно што је изговорио Мали за скупштинском говорницом игноришући чињеницу да је у парламенту као представник извршне власти”, рекао је Лутовац и тврди да је Мали изрекао низ увредљивих квалификација на рачун опозције.

Малом опозиција замера и што је, како кажу, имао “пропагандни наступ” и није, према њиховој оцени, бранио предлог закона. Лутовац тврди да је Мали обраћајући се опозицији користио непримерен речник, да их је назвао лажовима и да раде против своје земље.

Лутовац је рекао и да део опозиције од владе очекује одговор да ли су те речи став Владе или Синише Малог и ако су његове очекују разрешење или оставку, а ако је став владе, да се онда о томе разговара и расправи.

Посланик Уједињених Борко Стефановић објаснио је на конференцији за новинаре да опозиција тражи смену Малог, наводећи да влада и министар немају одговор на питање зашто ће ове и следеће године храна поскупети за 25 одсто. Према његовим речима, не могу да објасне како је настало осам милијарди евра нових задужења, зашто ће наставници, васпитачи и здравствени радници имати "мизерне плате", и пошто немају одговор, како тврди, посезају за тим да деле народ. Стефановић је рекао да је Мали јуче оптужио “половину народа да су издајници ове земље".

Кроз инструмент интерпелације посланици од министра очекују да одговори на питање које ће они формулисати кроз овај поступак контроле извршне власти, а одговор министра се разматра у скупштини. Овај инструмент последњи пут је коришћен 2011. године, а у том сазиву је покренуто сест интерплација од којих су две дошле до скупштинске расправе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести