Мали објавио све дипломе: Знање нико не може да вам узме

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали објавио је на званичном Инстаграм налогу све диплиоме и признања која је стекао у Србији и иностранству и као доказ његових академских успеха.
mali diplome, instagram
Фото: Instagram/mali_sinisa

Мали је, тако, прво објавио похвалу за најбољи успех на трећој години студија Економског факултета у Београду, из 1994. године, коју је завршио са просечном оценом 9,8.

“Када одрастате у породици у којој се свакодневно говори о економији и бизнису, онда се природно намеће и избор занимања. Мој брат Пеђа је тако одмах након основне школе уписао Средњу економску школу, а ја сам се одлучио за Пету београдску гимназију, природно - математички смер. Ипак, након завршене средње школе, није било дилеме за даље - избор је пао на Економски факултет Универзитета у Београду. Ово је јавна похвала поводом Дана факултета, за најбољи успех у трећој години. Први велики успех, наравно на понос целе породице Мали”, написао је Мали испод фотографије.

Такође, објавио је да је у новембру 1995. године добио још једно важно признање, које је, каже, за њега у том тренутку - било од непроцењиве важности.

''Повеља за најуспешнијег студента Економског факултета на усмерењу за маркетинг'' и новчана награда од 300 марака. У то време сам био у Оксфорду, где сам полагао испит за Ц2 ниво енглеског језика, а награду је у моје име преузео брат Пеђа. Када сам се вратио у Београд, имао сам и шта да видим - сачекала ме је празна коверта. Нису ми оставили ни једну једину марку”, додао је Мали.

Звање дипломираног економисте, Мали је добио 1995. године, а међу обајвама је и диплома Економског факултета.

“Иако можда нетипично за студенте, на факултет сам редовно долазио у оделу са краватом, пошто сам у исто време почео да радим са својим оцем Бориславом. Брат се и даље шали са мном због тога. После четири године, добио сам звање дипломираног економисте. Осим дипломе, стигао је и први ауто - бордо опел астра на поклон од родитеља”, написао је Мали уз фотографију.

Затим је уследила диплома магистра економских наука 1998. године.

“Када сам добио диплому магистра економских наука 1998. године, отац и мајка су били посебно поносни, јер сам имао највеће академско звање у породици Мали”, стоји уз фотографију.

Наредне године изабран је за једног од три студента из наше земље који су добили “Ron Brown стипендију”.

“То ми је дало могућност да се усавршавам у Америци, на Вашингтон универзитету у Сент Луису. Много већа конкуренција и још више учења. Овај сертификат значи чланство у почасном друштву ''Бета гамма сигма'', које окупља студенте из целе земље који су међу 10 одсто најбољих на основним студијама бизниса, односно 20 одсто најбољих студената на мастер програмима”, навео је Мали.

Како је навео, када неко студира ван своје земље, има потребу да се додатно труди, јер зна да је сте ту са само једним циљем.

“Неки мисле да сам можда у Америци и претеривао у томе - био сам асистент на неколико предмета на свом универзитету, био сам члан бројних удружења која су се бавила финансијама, имао сам прилику да водим тим студената на такмичењу из области финансија.... Ово је диплома са још једне магистратуре, овог пута са Вашингтон универзитету у Сент Луису у САД”, навео је Мали уз фотографију.

Министар је објавио још једну диплома, за коју је истакао да му је то сигурно најтежи испит који је икада полагао - управо зато и највећа срећа.

“Три године учења, три дела испита, у три града - Њујорку, Прагу и у Будимпешти. Последњи део сам положио 2003. године, много пре писања докторског рада, иако се по неком правилу полаже после, пошто има много већу тежину. По полагању тог последњег дела, држао сам предавања другим потенцијалним кандидатима на Г17 Институту Београду, како бих им помогао да положе”, навео је Мали.

Такође, објавио је и признање којим је стекао звање "портфолио менаџера".

“Иако сам после завршених магистратура почео да радим, желео сам да положим још један испит - овог пута за стицање звања ''порфолио менаџера'', које издаје Комисија за хартије од вредности”, навео је Мали.

Министар је објавио и своју слику, уз коју је поручио да то није крај његовог усавршавања, јер се, када је слика настала, припремао за испит из области управљања алтернативним инвестицијама (CAIA – Chartered Alternative Investment Analyst).

Истиче да се на крају сваког радног дана трудио да нађе време за учење, да је испит полагао 10. септембра, а сад чека резултате.

“Стварно верујем у то да човек свакодневно треба да се усавршава, да ради на себи, и да се не опушта превише у свом свакодневном удобном окружењу. Нажалост, има оних који свакодневно раде на томе да уруше све оно на чему сте деценијама радили. Мој одговор њима је - знање нико не може да вам одузме”, поручио је Мали, пружајући на увид резултате свог образовања и усавршавња и индиректно одговорио свима који оспоравају оригиналност његовог доктората.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести