Матић: Штитићемо кориснике од пенала за раскид уговора

БЕОГРАД: Министарство трговине, туризма и телекомуникација доследно ће штитити кориснике услуга мобилних оператора од неправичних и противзаконитих пенала за превремени раскид уговора, али је потребно да у таквим случајевима и операторима буде надокнађена евентуална штета.
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

То је изјавила државна секретарка у том Министарству Татјана Матић и најавила да ће се новим законом о електронским комуникацијама настојати да се додатно утврде права и обавезе и корисника и оператора. 

Подсетила је да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација донело решење којим се укида пракса према којој су оператори мобилне телефоније тражили од својих корисника у случајевима превременог раскида уговора да плате све месечне претплате које су преостале до истека уговора.

"Оваква поступања су у супротности са постојећим законима у Србији, као што су Закон о заштити потрошача и Закон о облигационим односима, као и са европском праксом, те је према томе интервенција Министарства била неопходно", каже Матић.

Како је саопштило Министарство, Матић је најавила да ће се настојати да се додатно утврде права и обавезе и корисника и оператора у новом закону о електронским комуникацијама који треба да буде усвојен на јесен. 

Потврдила је да ће бити дефинисани јасни модели заштите обе стране, који би, између осталог, омогућили корисницима да у случају да желе да прекину уговорну обавезу, изаберу начин надокнаде штете оператору у виду исплате износа пуне малопродајне цене терминалне опреме (телефона и других уређаја) уколико је добијена уз уговор, или исплате разлике у претплатама које су искоришћене, а које су добијене под повољнијим условима уз потписивање уговора.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести