Међународни посматрачи: Изборни дан миран, уочене неправилности

БЕОГРАД: Изборни дан у Србији протекао је мирно, али су уочене неправилности попут великог броја гласача на бирачким местима што је онемогућило потпуну тајност гласања, закључак је међународних посматрача - ОЕБС-а, Европског савета, Европског парламента.
1
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Специјални координатор и предводник краткорочних посматрача ОЕБС-а Кириакос Хађијани прецизирао је да се њихов извештај односи само на председничке и парламентарне изборе и казао да су главне процене да су избори указали на разноликост политичких опција.

Наводи да су учесници избора кренули са неједнаких полазишта, а да је предност у медијима дата владајућој коалицији и додаје да је уочен и прекомерни притисак на запослене у јавном сектору за кога ће гласати.

"Недавне измене које су усвојене након међустраначких дијалога довели су до помака и промена, али потребно је наставити даљу реформу", казао је Кириакос.

Каже да је законски оквир обезбедио адекватан основ за демократске изборе, али да су на многим бирачким местима уочене неовлашћене особе које су пратиле гласаче, гласачи који су сликали свој листић.

Према анализи посматрача, бројање гласова је спроведено на ефикасан начин, али није било транспарентности.

"Иако је РИК објавио број људи који су изашли, пропустили су да објаве цифре након затварања бирачких места и Александар Вучић је сам објавио своју победу без обзира што нема званичних података", истиче Кириакос.

Председавајући парламентом Савета Европе Александер Поцеј казао је да је примећено да јавни емитери и медијске куће нису биле балансиране у својем присуству кампањама.

На питање како коментаришу то што је председник СНС-а Александар Вучић прогласио своју победу пре него што је РИК саопштио званичне податке, Поцеј каже да сваки лидер може да саопшти да верује да има највећи број гласова, али да институција задужена за то треба да саопшти званичне резултате.

Шеф делегације Европског парламентаТеис Рутен казао је да су јуче грађани Србије показали приљежност демокартији због веће излазности.

Приметио је да за разлику од прошлог гласања Срби са КиМ нису могли да гласају у својим градовима и изразио жаљење што Приштина није омогућила гласање.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести